Események betöltése

Cziffra György emlékének ápolása, egy kiállítással életének megelevenítése, az ember közelebb hozása teljesen belesimul a Molnár C. Pál galéria hagyatékőrző küldetésébe. A mester felesége Gstettner Alice a Budapesti Zeneakadémia ének tanára volt, így festészet és zene együtt élt ebben a műteremben és az alatta lévő lakásban, ahol ők éltek.

Ezt a hagyományt követve sok zenei rendezvény, kerti koncert kapcsolja össze a két művészeti ágat. Cziffra György is valami hasonlót álmodott meg a Senlis-i kápolnában, ahol fiatal művészeket indított zenei és képzőművészeti pályájukon.

Ágyuk és virágok címmel Cziffra György születésnapjához időzítve november 8-án (november 5-én született) nyílik meg és a fesztivál végéig tart a fotókból, személyes emlékeiből és egy meglepetésből összeállítandó kiállítás, amely a művészt, mint embert szeretné nemcsak egyszerűen bemutatni, hanem közel hozni azokhoz, akik még nem ismerik ezt a közelséget Cziffra György rendkívüli személyiségével és zsenijével.

A kiállítás a Cziffra Fesztivál eseménysorozatába, újabb színt, másféle megközelítést ad a koncerttermek nagy zenei élményei mellé. A kiállításhoz sok esemény kapcsolódik majd, Cziffra György személyes barátai, ismerősei fognak szóban is visszaemlékezni erre a rendkívüli „tűzmadárra”, aki a sötétségből röppent ki.

Szeretnénk, ha a kiállítás egy főhajtás, egy nagy tiszteletadás lenne Cziffra Györgynek, aki a történelem viharai miatt „nem lelé honját a hazában”.   Csillag Éva