Kezdőoldal 2020-01-18T08:40:58+00:00
Loading...

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszöntőmet egy számomra kedves József Attila-idézettel kezdem:

„Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”

Az 5. Cziffra György Fesztivál alkalmából az ügy mellett elkötelezett alkotó- és művésztársaimmal annak tudatában tárjuk Önök elé „ünneplő ruhánkat”, hogy az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, céljainkat és emlékápoló tevékenységünket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. A jubileumi fesztivál tematikája a legmagasabb színvonalú hangversenyek mellett kicsit az elcsendesedésről is szól. Odafigyelünk a háttérben zajló folyamatokra, a lélekre, a logikára, a katarzisra. Kutatjuk a művészet belső tartalmát. Tesszük mindezt azért, hogy Cziffra György öröksége a 21. században is része legyen a zenei kultúrának. Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus és könnyűzenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi, unikális produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt okoz a zeneszerető közönségnek. Őszinte köszönetünket szeretnénk kifejezni támogatóinknak és partnereinknek, akik évről évre mellénk állnak eme fontos küldetésünkben.

Kívánom, hogy a mi ünnepünk közös ünneppé váljon!

 Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

A Cziffra Fesztivál alapítója és művészeti vezetője

CZIFFRA GYÖRGY

[1921, Budapest – 1994, Párizs]

Világhírű magyar származású zongoraművész és zongoravirtuóz. Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, ahol Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott.
1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben börtönbe zárták disszidálási kísérlete miatt. 1956 után Párizsban telepedett le. A romantikus zongorairodalom (Schubert, Chopin, Liszt, Brahms, Rahmanyinov) mestere lett. Improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte.
Csodálatos és egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű.

Díjai
• 1956. Liszt Ferenc-díj

• 1986. Kőszeg díszpolgára
• 1993. Francia Becsületrend tiszti fokozata
• 1993. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje


TANULMÁNYOK

FŐSZPONZOR

KIEMELT TÁMOGATÓK
VÁRKONYI ATTILA

NKA

TÁMOGATÓK
REKECZKY CSABA

FastVentures

PARTNEREK