Klaviatura

Cziffra Fesztivál – díjazottak 2022

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és művészeti vezető kezdeményezése nyomán hagyományszerűen 2022-ben átadták a Cziffra György Fesztivál díjait. 2017 óta a pályájuk elején álló fiatal zenei tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket hivatott a díj elismerni.

Tehetség-díj
Évente 2 zeneművésznek ítélhető oda, 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj nyertesei az emlékplakett mellett személyenként bruttó 1.000.000 Ft pénzjutalomban részesülnek.

Életműdíj
Évente 2 személynek ítélhető oda, kor megkötés nélkül. A díjakat zeneművész, pedagógus, menedzser vagy kulturális szervező nyerheti el. Az Életműdíj nyertesei az emlékplakett melett személyenként bruttó 500.000 Ft pénzjutalomban részesülnek.

Az ünnepélyes díjátadóra a Cziffra György-emlékév keretében megrendezésre került Cziffra György Fesztivál gálakoncertjén, 2022. február 27-én került sor a Zeneakadémia Nagytermében.  

2022-ben Perényi Eszter hegedűművész és Lantos István zongoraművész részesült életműdíjban. Tehetség-díjat vehetett át Eszenyi Zsombor klarinétművész és Berecz Mihály zongoraművész, az Ifjú Tehetség-díjat pedig Balogh Hanna (zongora) nyerte el, továbbá megosztott díjat vehetett át Deák Bence (ütőhangszerek) és Geszler János (ütőhangszerek).

A Cziffra Fesztivál a díjakat Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata, és a Kőbányai Önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja.

 

Eddigi díjazottjaink:

Tehetség-díj:
Ifjú Tehetség-díj
Tichitiemma Portrait
Tichiti Emma Barka
Bakos Evelin 3
Bakos Evelin
Szegvári Roland Kép
Szegvári Roland
Deák Bence
Deák Bence
Balogh Hanna Fotó
Balogh Hanna
Geszler János
Geszler János
Életműdíj:
Vasary Tamas Ok
Vásáry Tamás
zongoraművész
Jakobi
Jakobi László
hangversenyrendező
Ranki Dezso
Ránki Dezső
zongoraművész
Csonka Andras 4000px By Tuba Zoltan 1 270
Csonka András
kulturális szakember
Jando Jeno
Jandó Jenő
zongoraművész
Brecht Erika
Becht Erika
zenepedagógus
Kovácsjános
Kovács János
karmester
Névtelen Terv (17)
Konrád György
brácsaművész

A díjak finanszírozása a Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön. Az Emlékév a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően és a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.