Balázs János Fotó Emmer László (17)

Balázs János

A Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, Liszt és Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Aki egyszer hallotta játszani Balázs Jánost egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget és ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz.

Improvizációs képességét a klasszikus zenén túl egyéb művészeti ágazatokban is örömmel megmutatja, jazz, világzene vagy népzenei stílusban, melyet minden esetben átsző a klasszikus zenei értékrend és a 20. századi improvizációs tradíció.

Kritikusok kiemelik játékmódjának finomságát, a zongora hangszínének elbűvölő sokszínűségét, dinamikai skálájának határtalanságát és lenyűgöző technikai képességét. Valódi időutazás Balázs János koncertjein részt venni, hiszen az úgynevezett 19. századi aranykor zeneszerzőinek és zongoraművészeinek, – mint Liszt Ferenc, vagy Frederic Chopin – intim atmoszféráját képes odavarázsolni a színpadra.

Visszatérő művésze az amszterdami Concertgebouw-nak, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumnak, a kölni Filharmóniának a budapesti Zeneakadémiának és a MÜPÁ-nak. Sikeres koncerteket adott a Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus és a Royal Conservatory színpadán. A következő idényben olyan neves zenekarokkal és karmesterekkel fog együtt dolgozni, mint a Royal Philharmonia Orchestra, Eötvös Péter és az Orchestre de la Suisse Romande, Fischer Iván és a Royal Concertgebouworkest,  Mikko Franck és az Auditorium de la Maison de la Radio France.

Balázs János valódi szólista alkat, aki elnyerte az ECHO (European Concert Hall Organisation) Rising Star „Évad művésze” díjat. Önmagában is képes a hallgatóság figyelmét fenntartani, ám kiemelt jelentőségű számára a kamara muzsika, ahol hasonló gondolkodású és irányultságú művészbarátaival, mint például Mischa Maisky, Vadim Repin, vagy Jose Cura, pazar, sziporkázó és a megszokottól mindig elrugaszkodó műsorral örvendeztetik meg a közönséget.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott művésznek kiemelten fontos, hogy  a Liszt Ferenci tradíciót tovább adja a jövő muzsikusainak. Ezen missziójára a világ kiemelt egyetemei is felfigyeltek és mesterkurzusra kérte fel a McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music, Hanoi Conservatory of Music, a Royal Conservatory of Brussels, és az Accademia Internazionale per l’alta formazione Rome, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen docensi kinevezést kapott.

2021-től a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

2016-ban Budapesten életre hívta a Cziffra György Fesztivált, melyet példaképe szellemi és zenei örökségének hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál Magyarország legrangosabb komolyzenei rendezvénysorozatai közé emelkedett, műfaji sokszínűségével, külföldi vendégművészek közreműködésével unikális színfoltja a magyar kulturális életnek.

Cziffra György születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította, melynek művészeti vezetésére Balázs János kapott felkérést. A 2021/2022-es évadban zajló emlékév keretében az Unesco-val együttműködésben 43 városban, 17 országban, összesen több mint 150 eseménnyel és 180 fellépővel szerveztek koncerteket a világ legjelentősebb koncerttermeiben.

Hazája szinte minden szakmai és állami díjának tulajdonosa, beleértve a Kossuth-díjat melyet a díj fennállása óta legfiatalabbként ítéltek oda számára, olyan művészekkel egy sorban, mint: Ligeti György, Kurtág György, Schiff András vagy Fischer Iván. Nemzetközi díjai közül kimagaslik a Young Steinway Artist cím és a lengyel állam kitüntetése, melyet Frederic Chopin összes művének előadásáért ítéltek oda számára. 2023-tól a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 2022-ben ImprovisArt című albuma elnyerte a New York-i Music International Grand Prix első és közönségdíját, valamint a Long Thibaud nemzetközi zongoraverseny zsűritagjává választották.

 

„Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.” (Vásáry Tamás – 2007)