Boris Berezovsky 2 Juri Bogomaz 800x800 2021

Boris Berezovsky

zongoraművész

Boris Berezovsky, a káprázatos zenei virtuóz és kifinomult költő, a leginkább megindító orosz zongoraművész. 

Az 1969-ben Moszkvában született Boris Berezovszky a Moszkvai Konzervatóriumban Eliso Virsaladze, magánúton pedig Alexander Satz mellett tanult. 1988-ban lenyűgöző módon debütált a Wigmore Hallban, 1990-ben pedig aranyérmet nyert a Moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij-versenyen, ahol Ichák Perlmannal, Yo-Yo Mával, Jessye Normannal és a Jurij Tyemirkanov vezényelte Leningrádi Filharmonikus Zenekarral lépett fel.

1991-ben Amerikában is bemutatkozott, a Texas-beli Fort Worthben játszott, és szerepelt Párizsban, a Louvre előadótermében is. Azóta világszerte rendszeres vendége szólóest-sorozatoknak és koncerttermeknek: London, Párizs, Róma, Zürich, München, Salzburg, Amszterdam, Montréal, Bécs, Bern, Budapest, Prága és Tokió érintésével játszott a Berlin Philharmonie-ban, a Théâtre des Champs-Elysées-ben és a Paris Philharmonie-ban, a Royal Festival Hall Londonban, a Palace of Fine Arts-ban Brüsszelben, a Konzerthausban Bécsben és a Megaron Athénban. 2006-ban a BBC Music Magazine Awardson elnyerte Az év legjobb zenésze díjat. 2016. november 29-én tért vissza New Yorkba, a Carnegie Hallba.

Számos fesztivál meghívott vendégei között szerepel, fellépett többek között Gstaadban, a La Roque d’Anthéron-ban, Verbier-ben, a bergamói-bresciai zongorafesztiválon, Salzburgban, valamint a nantes-i és a japán Folle Journée-n.

Koncertek szólistájaként fellépett az Orchestre National de France-szal, a Royal Concertgebouw-val, a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, a Frankfurti Rádió Szimfonikusaival, a Dresden Staatskapellével, a Ma riinsky Theatre-rel, a Santa Cecilia Philharmonickal, az NHK Symphony Orchestrával, valamint a Dallasi és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral, a Bolsoj Szimfonikus Zenekarával és Berlini, Szentpétervári, Los Angeles-i, New York-i, Monte Carlói, Müncheni Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, többek között Antonio Pappano, Jurij Tyemirkanov, Alexander Vedernikov, Leif Segerstam, Dmitrij Kitajenko, Wolfgang Sawallisch, Leonard Slatkin, Dmitrij Liss és Kurt Masur vezényletével.

Ami a kamarazenét illeti, Boris Berezovsky fellépett Vagyim Repinnel, Julian Rachlinnal, Alexandre Gindinnel, Michael Collinsszal, Henri Demarquette-tel, Michael Guttmannal, Alexandre Melnikovval, Alexander Kniazevvel és Dmitrij Makhtinnal, valamint a Borogyin, a Britten, az Endellion és a Takács vonósnégyesekkel. Éveken át volt Brigitte Engerer hűséges kísérője.

Az elmúlt szezonban Brahms-, Sztravinszkij- és Beethoven-versenyműveket adott elő olyan felállásban, amelyet nagyon megkedvelt: koncertek zenekarral, azonban karmester nélkül. A legutóbbi albuma a Mirare kiadónál jelent meg 2018. január 26-án, amelyen a Jevgenyij Szvetlanov Orosz Nemzeti Szimfonikus Zenekarral ad elő Brahms- és Sztravinszkij-műveket karmester nélkül. Ezt követően 2018 novemberében a Svetlanov Universe Fesztiválon aratott fergeteges sikert a Jevgenyij Szvetlanov Orosz Állami Szimfonikus Zenekarral előadott Csajkovszkij 1. zongoraversenyével. Hasonló sikereket ért el Budapesten is, ahol Brahms 1. (D-moll) zongoraversenyét, Prokofjev 1. (Desz-dúr) zongoraversenyét és Sosztakovics 2. (F-dúr) zongoraversenyét adta elő a Concerto Budapesttel.

A 2018 júniusában a Théâtre des Champs-Elysées-ben tartott szólóestje zajos sikert aratott. A Resmusica így írt a zongoristáról: „szuverén mindenben, amihez hozzákezd” és „más művészekhez képest visszafogott zenész, de mennyivel nagyobb sokuknál!”

A 2019–20-as évadban szólóesteket tart Franciaországban, fellép Toulouse-ban, Nancyban, Annecy-ben és Párizsban, a Théâtre des Champs-Elysées-ben. A Théâtre des Champs-Elysées-ben lép fel a Szentpétervári Filharmonikus Zenekarral is Jurij Tyemrkanov vezényletével, és visszatér a Szentpétervári Filharmonikusokhoz is, ahol két Chopin-darabot ad elő zenekarral, karmester nélkül. A karmester nélküli koncertek elképzelését folytatva turnéra indul Spanyolországban is, az Orosz Nemzeti Szimfonikus Zenekarral.

Boris Berezovsky Chopin, Schumann, Racmaninov, Ravel, Muszorgszkij, Balakirev, Liadov, Csajkovszkij, Sosztakovics, Medtner, Liszt és Beethoven műveinek, valamint Mendelssohn trióinak felvételeinél működött közre, Dmitrij Makhtinnal és Alexander Kniazevvel együtt olyan lemezkiadóknál, mint a Teldec Classics International, a Philips, a Mirare, a Simax és a Warner Classics. Eme nagybecsű felvételek közül több is elnyerte a Diapason d’or, a Choc de la Musique, a Gramophone és az Echo Classic díjait.

2014-ben a moszkvai és szentpétervári Music of the Earth fesztivál művészeti vezetőjévé nevezték ki.

 

Idézet a sajtóból:

„Bizonyos, hogy a nagy orosz zongoraművészek legigazabb örököse áll előttünk.” Gramophone