Lackfi Janos Molnar Mihaly Fotoja 01 Kozepes

Lackfi János

író, költő, műfordító

Lackfi János író, költő, műfordító 1971-ben született Budapesten. Hatvannyolc könyve jelent meg, vers és próza vegyest, fele felnőtteknek, fele gyerekeknek. Harminckilenc kötetet fordított franciából. Megzenésített verseiből nyolc CD-re való került kiadásra, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes, a Kaláka és mások előadásában. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Ugyanennyi ideig a Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedett. 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja volt. Tizenkettedik éve a kapolcsi Művészetek Völgyében a Kaláka Versudvar házigazda-szervezője Gryllus Dániellel közösen.
Humoros identitásesszé-kötete, a negyvenezer példányban elkelt Milyenek a magyarok? angol, vietnami és bolgár fordításban is megjelent. Első tizenöt költői éve termését összegzi a Szóvihar című kötet, hét évszázad legszebb magyar verseiből készült átiratokat tartalmaz a Vörös Istvánnal közös Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta. 2018-ban jelent meg az előző hét évben született verseit egybegereblyéző Emberszabás, valamint új regénye, melynek címe Levágott fül, 2019-ben pedig a 365 mini-novellát felvonultató Minden napra egy sztori. 2021-es, #jóéjtpuszi című verseskötete egy év leforgása alatt túllépte a tizenegyezer példányt, 2022 tavaszán már a második kötet is megjelent.
Két évtizede tanít Kreatív Írást, jelenleg népszerű internetes kurzus formájában. Elnyerte többek közt a József Attila-, az Illyés Gyula-, a Déry Tibor- és a Prima Primissima-, valamint a Magyarország Babérkoszorúja-díjat. Térey János-ösztöndíjas. Zsámbékon él feleségével, hat gyermeke és négy unokája van.