A Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén rangos díjakat adtak át

Február 10-én a Zeneakadémia Nagytermében ünnepi eseménnyel vette kezdetét az idei – szám szerint kilencedik – Cziffra György Fesztivál. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Fesztivál művészeti vezetője kezdeményezésére a Cziffra Fesztivál több rangos díjat alapított, amelyek közül három kategóriát a nyitóeseményen adtak át három korcsoportban. Kreatív Művész díjjal ismerték el Rozsonits Ildikó zongoraművészt és Lugosi Dániel Ali klarinétművészt, az Ifjú Tehetség díjat Hamar Luca Valentina (oboa) kapta. A díjakkal járó pénzjutalmat Budapest Főváros 13. Kerületi Önkormányzata biztosítja. A KvintEsszencia Talentum díjat Miklósa Erika nagylelkű támogatása nyomán megosztva Balogh Ádám és Balogh Máté vehette át. A díjátadó után Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével. Rachmaninov első és második zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini témára hangzott el. Mivel világszerte ezidáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét, a fesztivál nyitókoncertje egyben egy unikális komolyzenei vállalkozás első állomása is.

2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították a Cziffra Fesztivál díjait, amelynek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált. Áder János korábbi köztársasági elnök támogatása nyomán valósulhat meg az Életműdíj és a Tehetség díj.

A 13. Kerületi Önkormányzat a Kreatív Művész és az Ifjú Tehetség díjakat, Miklósa Erika pedig a KvintEsszencia Talentum Díjat támogatja.

 

A Cziffra György Fesztivál Kreatív Művész díja azon művészeknek ítélhető oda 32 éves korig, akik a klasszikus zenei elköteleződés mellett kreatív és műfaji sokszínűségre nyitott személyiséggel, egyedi stílussal és Cziffra György szellemiségéhez közel álló zenei filozófiával gazdagítják az egyetemes zenekultúrát.  Idén a díjat Rozsonits Ildikó zongoraművész és Lugosi Dániel Ali klarinétművész kapta.

 

Az Ifjú Tehetség díj a 18 év alatti fiatal művészeket ismeri el, akik pályájuk legígéretesebb zeneművészei.

 

A KvintEsszencia Talentum díj idén először kerül átadásra Miklósa Erika alapításával és támogatásával. A díj azon fiatalokat ismeri el 14 éves korig, akik ugyan még a pályájuk elején állnak, de már rendkívüli eredményt értek el.

 

A zsűri tagjai voltak: Hambuch Gerda a MOM Kulturális Központ igazgatója, Miklósa Erika a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa, Kossuth-díjas operaénekes, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa, Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója

 

A Cziffra Fesztivál egészen február 25-ig számos kiemelt programmal várja az érdeklődőket Budapest több helyszínén. A fesztivál Tehetség- és Életműdíjait a február 25-ei gálakoncerten adják át a Zeneakadémia Nagytermében.

 

A Cziffra Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora: MVM.

 

További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán.

A díjazottakról bővebben

Kvintesszencia Talentum díj (megosztva)

Balogh Ádám és Balogh Máté 2020. szeptembere óta tanulnak zongorázni Székesfehérváron Németh Pálné tanárnőnél. 2021-ben, az első versenyükön, a IX. Farkas Ferenc zongoraversenyen mindketten első helyezést értek el. Azóta számos szóló és négykezes zongoraversenyen játszottak, ahonnan mindig díjazottként tértek haza. A fiúk 2023-ban zenekari kísérettel is bemutatkozhattak: a Budapesti Vonósok szólistájaként, valamint a Szent István Filharmonikusokkal.

 

Ifjú Tehetség díj

Hamar Luca Valentina jelenleg a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium szolfézs és oboa szakos 9. osztályos tanulója, ezt megelőzően a XIII. Kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendékeként kezdte alapfokú zenei tanulmányait. Személyisége, elhivatottsága példaértékű, iskoláját mindig kiváló eredményekkel képviselte. Gratulálunk Lucának!

 

Kreatív Művész díj

Rozsonits Ildikó tízévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, Eckhardt Gábor és Némethy Attila osztályába.  Az elmúlt években számos rangos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést Prágában, Düsseldorfban, Milanoban, Grazban és Essenben. Díjak, melyekkel eddigi sikereit elismerték: Concorde díj, Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség Ösztöndíj, Talentum Hungaricum ösztöndíj, Junior Prima díj. Szólistája volt hazai zenekarok mellett az Ensemble Solistes de Neuchatel-nek a zlin-i Filharmonikusoknak, a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekarának, és fellépett a drezdai Semperoperben, Brüsszelben, Stuttgartban, Koppenhágában.

 

Lugosi Dániel Ali klarinétművész, aki számos országos- és nemzetközi verseny díjazottja, többek között: Pest megyei Klarinétverseny, Anton Eberst Nemzetközi Klarinétverseny, „Femus” Nemzetközi Zenei verseny, bécsi Nemzetközi Zenei Fesztivál, Oszakai Világverseny, Virtuózok Tehetségkutató, Weiner Leó Kortárszenei Verseny. A Virtuózok tehetségkutató verseny első szériájának és a V4 versenynek abszolút győztese, 2023-ban Junior Prima Díjban részesült. Szólistaként koncertezett Ausztriában, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Montrealban, Japánban, Írországban, Kolumbiában. Koncertjei mellett mesterkurzusokat is tartott több egyetemen.