Idén is pezsgést hozott a Cziffra Fesztivál hazánk kulturális életébe

Telt házas koncertek, álló taps, technikás darabok, virtuóz előadók, gigászi zenei vállalkozások, fiatal tehetségek bemutatkozása, együtt éneklő közönség, meghitt beszélgetések, progresszív kiállítások, díjátadó – néhány szóban így foglalható össze leginkább az idei Cziffra Fesztivál.

Ünnepi hangversennyel és díjátadóval zárult február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében a Cziffra Fesztivál színes programsorozata. Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével. A nyitókoncerten elindított Rachmaninov-esszencia sorozat második részeként most a Vocalise mellett a szerző harmadik és negyedik zongoraversenye szólalt meg. Emellett két kategóriában díjakat is átadtak: Életműdíjjal ismerték el Eötvös Péter karmestert, zeneszerzőt, zenepedagógust és Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezetőt, zenepedagógust. Tehetség díjat adtak át Abouzahra Amira hegedűművésznek, Lukács Gergely tubaművésznek és Vida Mónika Ruth zongoraművésznek. A díjak és az azzal járó pénzjutalom támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök.

 

A Cziffra Fesztivál idén február 10. és 25. között várta az érdeklődőket immáron kilencedik alkalommal Budapest vezető kulturális helyszínein, így a Zeneakadémián, a MOMkultban, az Eötvös10-ben, az Ötpacsirta Szalonban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában és az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárában. A fesztivál programjain mintegy 6000 ember vett részt.

 

Balázs János 2017-ben alapította meg a Cziffra Fesztivál díjait, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a kulturális területen végzett több évtizedes kiemelkedő munkásságot és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket elismerjék. 2024-ben a fesztivál alatt összesen tíz díjat adtak át öt kategóriában. A fiatal díjazottak a Cziffra Fesztivál Tehetségtámogató programjának köszönhetően további koncerteken mutatkozhatnak be.

 

A zsűri tagjai voltak

Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója

Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője

Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa

Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója

 

 

A Cziffra Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora: MVM.

 

További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán.

 

A díjazottakról bővebben

 

Tehetség díj

 

ABOUZAHRA AMIRA hegedűművész

13 évesen nyert felvételt a Bécsi Zeneművészeti Egyetemre. Szólistaként fellépett többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az ORF Radio-Symphonieorchesterrel, az Oradea State Symphony Orchestrával, a Symphonieorchester Weinheimmel, a Budafoki Dohnányi Zenekarral, a Miskolci és a Győri Szimfonikus Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral. Neves fesztiválok meghívottjaként lépett fel, mint a Golden Violins of Odessa, a Concerto Budapest, a Verbier Festival,  az Operalia,  a Cziffra Fesztivál, a Muscat Chamber Music Series, a Fesztivál Akadémia Budapest, az InspirArt, a KaposFest vagy a Mozart Festival Warsaw rendezvényein. Számos zenei verseny nyertese: Carl Schroeder Verseny, Jugend musiziert, Nemzetközi Fehér Ilona Hegedűverseny, Virtuózok, Grumiaux International Violin Competition, ISA Semmering Fesztivál. A berlini Streicher Philharmonie és a bécsi Young Masters Ensemble tagja, valamint a Domhof Alapítvány ösztöndíjasa volt. A Yehudi Menuhin’s Live Music Now szervezet felvette művészei közé.

 

LUKÁCS GERGELY tubaművész

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai során dr. Szabó László és dr. Szentpáli Roland tanítványa volt. Számos hazai és nemzetközi versenyen elért dobogós helyezésével folyamatosan bizonyítja kiemelkedő tehetségét, többek között az Országos Rézfúvós Versenyen, a brno-i Leoš Janáček Nemzetközi Zenei Versenyen, az ITEA International (Tuba Euphonium Association) tubaversenyén az Egyesült Államokban, Horvátországban, Csehországban, Ausztriában, Dél-Koreában, Franciaországban, Romániában, Új-Zélandon, a Virtuózok műsorban. Zalaszentgrót város Batthyány-éremmel tüntette ki, emellett Junior Prima Díjjal, Fischer Annie- és Bank of China ösztöndíjjal is elismerték sikereit. A világ számos pontján tartott mesterkurzusokat és koncertezett szólistaként. 2019-ben jelent meg első szólólemeze a Fifty Shades of Tuba, amelynek teljes bevételét jótékony célra ajánlotta fel. 2021-től a Magyar Állami Operaház szólamvezető tubaművésze.

 

VIDA MÓNIKA RUTH zongoraművész

A Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjében Eckhardt Gábor tanítványaként kezdte, majd Balázs János és Falvai Katalin útmutatásával folytatta mesterképzését az Alma Mater falai között. A legtöbb európai országban koncertezett már, ezenkívül fellépett Afrikában, az Egyesült Államokban és több ázsiai országban is. Országos és nemzetközi sikereit többek között a Ferenczy György Országos Zongoraversenyen, az újvidéki Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, az eszéki  EPTA Nemzetközi Zongoraversenyen, a Chopin+ Nemzetközi Zongoraversenyen, a Coimbra Zongora Világtalálkozón, a Shanghai-i Világkiállításon érte el. Az Olasz Parlament kitüntetésében kiváló zenei munkásságáért részesült. Első nagy hangversenysorozata, a Sem emlék, sem varázslat 2019 szeptemberében indult útnak. 2020-ban Junior Prima Díjban részesült. Zenei sokszínűségét gazdagítva Debrecenben szerzett kántori diplomát 2021-ben. Nagyon sokat jelent számára a zongorázás; célja, hogy minél több embernek szerezhessen örömet játékával, de legfőképp Isten dicsőségét szeretné szolgálni a zenével.

 

Életműdíj

 

CSIBA LAJOSNÉ EMŐDI GYÖRGYI karvezető, zenepedagógus

Tanulmányait előbb zongora, gordon, majd a Zeneakadémián középiskolai énektanár és karvezető szakon végezte, ezt követően megalapította első kórusait és kisebb hangszeres kamaraegyütteseit, amelyekkel az országos és nemzetközi megmérettetéseken mindig a legmagasabb értékelést kapták. Öt évtizednyi munkásságából kiemelkedik a televíziós tehetségkutató I. díja (Tavasz Szextett) és a Magyar Magán Vegyeskar Hangversenykórus „Cum Laude” fokozata. Hivatása gerincét a közösségek szervezése, a tehetséggondozás, pályairányítás ölelte fel. Új pedagógiai stratégiát tervezett és valósított meg a Leövey Klára Gimnáziumban: interaktív színházat, ahol szimultán harmóniába olvad ének, hangszer, előadóművészetek, tánc, játék, képzőművészet, irodalom, zenetörténet. Kiemelkedő munkáját és életművét Artisjus- és Németh László-díjjal ismerték el.

 

EÖTVÖS PÉTER karmester, zeneszerző, zenepedagógus

A 20–21. század egyik legelismertebb kortárs operaszerzőjét Kodály Zoltán javaslatára vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára. Zeneakadémiai évei után a Vígszínház, Köln, a Stockhausen Együttes, a párizsi  Ensemble InterContemporain voltak gazdag és sokszínű pályájának mérföldkövei; közben a kortárs zene egyik legelismertebb személyiségeként rendszeresen hívták vendégkarmesternek a BBC Szimfonikus Zenekarhoz, a Fesztiválzenekarhoz, a Nemzeti Filharmonikusokhoz.

A következő évek karmesteri és zenepedagógiai tevékenységének köszönhetően a Holland Rádió Kamarazenekarához, a  karlsruhei , majd a Kölni Zeneművészeti Főiskolához került, valamint a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara, a Göteborgi Szimfonikus Zenekar és a  bécsi  Rádió Filharmonikus Zenekarának első karmestere lett. Rendszeresen tanít mesterkurzusokon szerte a világon. Magyarországra való visszaköltözése után megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt és az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt, amelyek által fiatal zeneszerzőket és karmestereket segít, ösztöndíjat, továbbképző kurzusokon való részvételt biztosítva számukra.

Munkássága elismeréseként számos kitüntetésben részesült hazai és nemzetközi szinten is: a francia kulturális miniszter odaítélte neki az Ordre des arts et des lettres tiszti fokozata állami kitüntetést, később a parancsnoki fokozatot. 1997-ben megkapta a Bartók–Pásztory-díjat. Az ezt követő években a berlini  Akademie der Künste, a budapesti Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a  drezdai  Sächsische Akademie der Künste választotta tagjai közé. 2000-ben a Christoph und Stephan Kaske Stiftung jubileumi díjával jutalmazták, a következő évben pedig a Gundel-díjat vehette át. 2002-ben Kossuth-díjat kapott, 2003-ban Budapest díszpolgárává  választották, majd 2004-ben a  cannes -i expón neki ítélték a legjobb kortárs zeneszerző díját, a  BMC  lemezkiadó Eötvös Péter-lemeze pedig különdíjban részesült. A Pro Europa Kulturális Alapítvány európai zeneszerzői díjjal tüntette ki a kulturális párbeszédet elősegítő, kiemelkedő művészi és pedagógiai tevékenységéért. A Frankfurter Musikpreis díjat 2007-ben, a Magyar Kultúra Nagykövete kitüntetést 2008-ban vehette át, Nagy-Britanniában megkapta a Royal Philharmonic Society zenei díját. Operája, a  Három nővér 1998-ban elnyerte a francia kritikusok 1997/98-as nagydíját és a Victoires de la Musique Classique et du Jazz díjat(1999), a mű felvételét tartalmazó lemez pedig 1999-ben a Charles Cros Akadémia nagydíját, 2000-ben a Diapason d’or de l’année díjat, az ECHO Preis 2000 díjat és a Prix Caecilia díjat.  2001-ben neki ítélték oda a Gramofon Magazin által alapított Magyar Klasszikus Díjat. 2017-ben Prima Primissima díjban részesült, 2018-ban Hazám-díjjal tüntették ki.