CZIFFRA GYÖRGY EMLÉKKONCERT

Balázs János és Csőre Gábor estje a Magyar Kultúra Napján

Program leírás

Közreműködik:

Balázs János      Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője

Csőre Gábory       Jászai Mari-díjas színművész

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, mely alkalmat ad rá, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, értékeinknek. A januári 22-i dátummal Kölcsey Ferencre is emlékezünk, aki 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A megemlékezés ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől származik, aki így fogalmazta meg az ünnep céljait: „Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.”

Sokat adott Európának és a világ kultúrájának Cziffra György zongoraművész – az ő egyedülálló művészetének és életútjának állít most emléket Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész közös estje. Cziffra György születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan is emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az „Árnyékból a fénybe” címet viselő ünnepi alkalmon Balázs János, a Cziffra György Fesztivál és az emlékév művészeti vezetője a világhírű zongoraművész legkedvesebb Liszt és Chopin repertoárjából válogat, Csőre Gábor pedig szemelvényeket olvas fel Cziffra Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből. Így válik eggyé zene és próza, és így alkot teljes képet a közönség számára az est Cziffra György életéről és művészetéről.

Balázs János pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének. 2016-ban hívta életre a Cziffra György Fesztivált, melyet példaképe szellemi és zenei örökségének ápolására ajánlott fel. Ahogy hitvallásában megfogalmazta: „Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nemcsak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására.”

Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással. Ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, aki ezen az esten is bizonyítja majd, hogy „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

Műsor

Liszt: Valse-Impromptu (Balázs János)

Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)

Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai (Balázs János)

Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)

Chopin: Esz-dúr keringő, op. 18, cisz-moll keringő op. 64, Desz-dúr Perc keringő, op. 64.,

Liszt: 6. magyar rapszódia (Balázs János)

Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)

Chopin: Asz-dúr (hősi) polonéz, op. 53., Brahms-Cziffra: 5. magyar tánc (Balázs János)

Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)

Liszt: Rigoletto parafrázis (Balázs János)

Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)

Strauss-Cziffra-Balázs: Reminiszcencia parafrázis (Balázs János)

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.