Idén is pezsgést hozott a Cziffra Fesztivál hazánk kulturális életébe

Telt házas koncertek, álló taps, technikás darabok, virtuóz előadók, gigászi zenei vállalkozások, fiatal tehetségek bemutatkozása, együtt éneklő közönség, meghitt beszélgetések, progresszív kiállítások, díjátadó – néhány szóban így foglalható össze leginkább az idei Cziffra Fesztivál.

Képzőművészet és nyitott titkosszolgálati akták a Cziffra Fesztiválon

Három igazán egyedi és különleges kiállítás nyílt meg a Cziffra Fesztivál keretében, amelyek mindegyike még a fesztivált követően is látogatható. A MOMkult Reich Károly Galériájában a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatának nyertese, Mihályi Bálint fiatal festőművész kiállítása tekinthető meg DOOMY címmel, amelynek középpontjában a virtualitás áll. A Hegyvidék Galéria ad otthont Szirmay Zsanett Soundweaving című interdiszciplináris és interaktív projektjének, ahol a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át a művésznő nagy méretű installációkba, amelyek lejátszható dallamokként is értelmezhetők. A képzőművészetek mellett a történelem iránt érdeklődőket is várják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában megnyílt Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című kiállításra, amely a levéltárban fellehető, eddig titkosított dokumentumokba enged betekintést.

A Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén rangos díjakat adtak át

Február 10-én a Zeneakadémia Nagytermében ünnepi eseménnyel vette kezdetét az idei – szám szerint kilencedik – Cziffra György Fesztivál. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Fesztivál művészeti vezetője kezdeményezésére a Cziffra Fesztivál több rangos díjat alapított, amelyek közül három kategóriát a nyitóeseményen adtak át három korcsoportban. Kreatív Művész díjjal ismerték el Rozsonits Ildikó zongoraművészt és Lugosi Dániel Ali klarinétművészt, az Ifjú Tehetség díjat Hamar Luca Valentina (oboa) kapta. A díjakkal járó pénzjutalmat Budapest Főváros 13. Kerületi Önkormányzata biztosítja. A KvintEsszencia Talentum díjat Miklósa Erika nagylelkű támogatása nyomán megosztva Balogh Ádám és Balogh Máté vehette át. A díjátadó után Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével. Rachmaninov első és második zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini témára hangzott el. Mivel világszerte ezidáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét, a fesztivál nyitókoncertje egyben egy unikális komolyzenei vállalkozás első állomása is.

MIT REJT A CZIFFRA-DOSSZIÉ? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság

A Cziffra Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös eseményeként valósul meg a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című időszaki, hiánypótló kiállítás a levéltár épületében. A február 14-én nyíló tárlat bemutatja Cziffra György magyar származású zongoraművész életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit, egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését. A kiállításon feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt: az ’50-es évek állambiztonságának működése.

Monumentális koncertsorozat Balázs Jánossal és a Concerto Budapesttel Rachmaninov összes zongoraversenye a Cziffra Fesztiválon

Sergey Rachmaninov emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen csak néhány zongoraművész tűzi műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. Partnerei Keller András karmester és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó vállalás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható, amely a Cziffra Fesztiválon két részben lesz hallható: február 10-én és 25-én, a Fesztivál nyitó- és záróeseményeként a Zeneakadémián.

A zongora esszenciája – Hat zongoraművész, négy helyszín, egyedi stílusok a Cziffra Fesztiválon

Egyedi stílusú zongoraestekkel várja közönségét a Cziffra Fesztivál februárban Budapest több helyszínén. A fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kiváló kollégáit hívta meg a programsorozatra, mint az élénk színpadi jelenlétéről ismert orosz-amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú Liszt-verseny győztes Kevin Chen, de viszontláthatjuk a Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész díjasát, Ifj. Balázs Elemért és Sandro de Palma olasz zongoraművészt is.

Olga Kern zongoraestje – Különleges hangulat a Cziffra Fesztiválon

A világhírű zongoraművész, Olga Kern hangversenye lenyűgöző estét ígér a közönség számára a Cziffra Fesztiválon, február 19-én a Zeneakadémia Nagytermében. Olga Kern neve már önmagában is garancia a kivételes zenei élményre. A művésznő visszatérő vendég hazánkban, legutóbb Szegeden és Pécsett aratott hangos sikert, jövőre pedig a Cziffra Fesztiválra meghívására érkezik Budapestre európai koncertkörútja részeként.