„Beteljesedő sorsok” Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye Kecskeméten

Különleges koncertre kerül sor Kecskeméten a Filharmónia Magyarország, a Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest együttműködésében november 30-án. A Concerto Budapest Keller András vezényletével szólaltatja meg Glinka és Beethoven egy-egy emblematikus művét, Balázs János zongoraművész közreműködésével pedig a szerző születésének 150. évfordulóján meghallgathatjuk Rachmaninov IV. zongoraversenyét. A rendhagyó eseménynek a kecskeméti Hírös Agóra ad otthont, a koncert egyben a Filharmónia helyi Kodály bérletének évadnyitó koncertje is.

Cziffra György születésének 102. évfordulóján átadták a Cziffra Fesztivál új díját, az Innovatív Zenei Projekt díjat

Ünnepi koncertet adott Balázs János november 5-én a MOMkultban. A Kossuth- díjas zongoraművész az est első felében klasszikuszenei művekkel, majd a második részben Cziffra bárkorszakát megidéző darabokkal emlékezett Cziffra Györgyre. Az eseményen vendége Gubik Petra színésznő, énekesnő volt. Az est első felében átadták az Ifjú Tehetség díjat Erdei Gellért Pétert részére, Oláh Patrikot pedig a fesztivál tehetséggondozó programjának új elemével, az Innovatív Zenei Projekt díjjal jutalmazták.

Új pályázatot hirdetett a Cziffra Fesztivál – október 27-ig várják a fiatal művészek innovatív projektötleteit

A Cziffra Fesztivál sokrétűen és elkötelezetten támogatja a fiatal művészeket. A 8 éve átadásra kerülő tehetség díjak, mesterkurzusok és a folyamatos magyarországi és külföldi bemutatkozási lehetőségek biztosítása mellett Innovatív Zenei Projekt-díj néven új kategóriát hoztak létre a fesztivál alapítói. A díj célja, hogy fiatal művészeket és klasszikus zenei szakembereket ösztönözzenek a legmagasabb szakmai minőség megtartása mellett újszerű, innovatív, a kor megváltozott igényeire reflektáló projektek megalkotására, valamint a fiatal korosztályt megcélzó újszerű kommunikáció alkalmazására. A nyertes projektterv 2024-ben a Cziffra Fesztivál keretein belül meg is valósul.

Cziffra György Fesztivál 2024

2024 februárjában kilencedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált Budapest több helyszínén. A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított hiánypótló rendezvénysorozat a világhírű névadó előd életműve nyomán a klasszikus zeneművészet mellett bemutatja a zene élő improvizatív irányait, feltárva ezek lehetőségeit a mai koncerttermekben, teret engedve a zene és egyéb művészeti és tudományos ágak kapcsolódásainak, valamint bemutatja, kiemelten és sokrétűen támogatja a fiatal tehetségeket.

Jazz est, szórakoztató zenetörténeti előadás és filmvetítés Szentendrén a Cziffra Fesztiválon

A Szentendrei Teátrummal közösen augusztus elején változatos programokkal várja a Cziffra Fesztivál az érdeklődőket a Dunakanyar legszebb városában. A Budapest Ragtime Band egyedi programmal készül a koncertre, Bősze Ádám és László Ferenc szórakoztató zenetörténeti előadásra invitál, valamint az érdeklődők megtekinthetik az idén tavasszal bemutatott – Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmet a legendás zongoraművész életéről.

A fertődi Esterházy-kastélyban háromnapos programsorozattal várja a közönséget a Cziffra Fesztivál 2023 júliusában

A tavalyi sikeres együttműködés folytatásaként az idei évben is csatlakozott a fertődi Esterházy-kastély, mint az egyetemes zenetörténet méltó helyszíne a Cziffra Fesztivál országos programsorozatához. Július 14-16. között Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélyában a közönség változatos programokon vehet részt: külön a Cziffra Fesztiválra összeállított, új repertoárral lép fel a Sárik Péter Trió és Szőke Nikoletta, Olaszországból érkezik Maurizio D’Alessandro klarinétművész, aki Balázs János zongoraművésszel ad közös koncertet, és idén is fókuszba kerülnek a fiatalok, három ígéretes tehetségű ifjú muzsikus mutatkozik be a közönségnek. Az érdeklődők a koncertek előtt délutánonként megtekinthetik a Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal című, idén bemutatott új dokumentumfilmet Cziffra György életéről.

A magyar zenei örökséget mutatja be a Cziffra Fesztivál itthon és külföldön

Június elején nagy sikerrel mutatkozott be a Cziffra Fesztivál az 51. Isztambuli Zenei Fesztiválon. Balázs János és a Sárközi trió a koncerteken magyar zeneszerzők műveit mutatta be, valamint virtuóz Sarasate és Mozart-átiratokat is előadtak. A nemzetközi koncertek sora júliusban Lengyelországban és Bulgáriában folytatódik.

Liszt összes rapszódiája hangzik el a Cziffra Fesztivál Liszt-maratonján – Hat kiváló zongoraművész, hat művészegyéniség lép színpadra egy este

Rendhagyó koncerten hat különböző stílusú zongoraművész előadásában hangzanak el Liszt Ferenc Magyar rapszódiái a Cziffra Fesztiválon április 17-én a MOMKult Nagytermében. Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly, Ránki Fülöp és Vida Mónika Ruth saját értelmezésében, egyéni előadásmódjában tárja a közönség elé Liszt életművének ezen fontos darabjait, hogy újra felfedezhessük e zenei kincseket. Az est műsorvezetője Bolla Milán. A Fesztivál kiemelt szponzora az MVM, részletek és jegyek a cziffrafesztival.hu oldalon.