Banda Ádám (hegedű) és Balogh Ádám (zongora) koncertje a „Cziffra100” keretében a Pristina-i Chopin Fesztiválon

A Cziffra György-emlékév és a Kosovo Chopin Association közös koncertje
Koszovó, University of Pristina, 2022. május 23. (hétfő), 20.00 óra

A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a koszovói Chopin PianoFest, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a magyar művészvilággal. A több mint egy évtizedes múlttal bíró pristinai rendezvény minden évben világsztárokat lát vendégül, egyik fontos célkitűzése pedig az, ami Cziffra Györgynek is szívügye volt: támogatni a fiatal tehetségeket. Tavaly Kovács Gergely Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas és Junior Prima Díjas zongoraművész adott koncertet a fesztiválon nagy sikerrel, 2022. május 23-án pedig Balogh Ádám Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas és Junior Prima Díjas zongoraművész és Banda Ádám Artisjus-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára adnak közös hangversenyt a fesztivál meghívására Pristinában

Eloisa Cascio szóló zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián Matinékoncertek a Cziffra György-emlékévben

A Régi Zeneakadémia kamaraterme a Cziffra György-emlékévben több különleges matinékoncertnek ad otthont. Május 7-én Eloisa Cascio szóló zongorahangversenyével zárul a sorozat, amelyben eddig olyan művészek léptek fel, mint Marc Laforet (zongora), Massimo Mercelli (fuvola) és Simon Izabella (zongora), Aljosa Jurinic (zongora) és a 2021-es Liszt Verseny különdíjasa, Giovanni Bertolazzi (zongora). A Nápoly mellett élő Eloisa Cascio szólistaként és kamarzenészként is bejárta a világ számos pontját, és a zongora mellett a csembalónak is mesterévé vált. Budapesti koncertjén széles repertoárjából klasszikusokat válogatott.

Balázs János és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vezényel: Fuad Ibrahimov A Cziffra György-emlékév gálakoncertje

Különleges eseményéhez közeledik a Cziffra György-emlékév. A széleskörű nemzetközi összefogásban megvalósuló több mint 100 zenei, művészeti program kiemelt eseménye lesz az április 26-ai gálakoncert a Zeneakadémia Nagytermében, amelyen Balázs János és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lép fel egy fiatal és a nemzetközi koncertéletben rendkívül sikeres karmester, Fuad Ibrahimov vezényletével. Cziffra György pályáján kiemelkedő szerepet játszott Liszt Ferenc zenéje, az Esz-dúr zongoraverseny pedig szinte összeforrott személyével. Rachmaninov 2. zongoraversenye szintén repertoárjának fontos darabja volt, amelyet többek között fia, Ifj. Cziffra György dirigálásával is megszólaltatott. A koncerten a zenekar előadásában elhangzik még két kedvelt mű: Liszt Les Preludes és Prokofjev Rómeó és Júlia 2. szvitje. A zenekart Fuad Ibrahimov vezényli, aki jelenleg a Müncheni Neue Philharmonie Zenekar és a Baku-i Kamarazenekar állandó karmestere. A koncert kiemelt szponzora az MVM.

Mesterakadémia 2022, zongora- és énekkurzusokkal

2022. március 14-ig lehet jelentkezni a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájának zongora- és énekkurzusaira, amelyeket április 1-3. között tartanak meg a kőbányai Kroó György Zeneiskola épületében. Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes operaének kurzusára, Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész (klasszikus) zongora kurzusára, valamint Becht Erika Cziffra Fesztivál Életműdíjas zongoraművész (középiskolásoknak és zeneiskolásoknak szóló) zongora kurzusára várják a jelentkezéseket online a cziffra100.com weboldalon megtalálható online felületen.

Hatodik alkalommal adták át a Cziffra Fesztivál díjait

A Cziffra Fesztivál az emlékév részeként idén is több helyszínen rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket február 14. és 27. között. A programsorozat hagyományosan a díjátadóval és gálahangversennyel zárult a Zeneakadémia Nagytermében vasárnap este, ahol három kategóriában adták át a Cziffra Fesztivál díjait: Ifjú Tehetség-díj, Tehetség-díj és Életműdíj. A Cziffra Fesztivál a díjakat Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja, a zsűriben ismert művészek és kulturális szakemberek foglaltak helyet. A díjátadót követően sor került a gálahangversenyre, amelyen Balázs János és a Concerto Budapest lépett fel Keller András vezényletével.

TEHETSÉG-NAP: Balázs János mentoráltjainak koncertje

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész évek óta elkötelezetten támogatja a fiatal zenei tehetségeket. Az általa alapított Cziffra Fesztiválnak egyik kiemelt célja, hogy fellépési lehetőségekkel, szakmai mentorálással, erkölcsi és anyagi elismeréssel is – támogassa a jövő muzsikusait pályájuk elején vagy abban az időszakban amikor tanulmányaik végeztével legnagyobb szükségük van rá. A Cziffra Fesztivál mesterkurzusok mellett hazai és külföldi koncertlehetőségeket biztosít a fiataloknak, valamint a fesztivál rangos díjaival segíti egy-egy életmű kibontakozását – ahogy egykor Cziffra György tette a senlis-i alapítványában. Balázs János két éve a Nemzeti Tehetség Központ több programjának is zsűritagja, mentora, amelynek munkájában azóta is elkötelezetten vesz részt. Ennek része a március 4-ei Tehetség-nap a Cziffra-emlékév keretében, amelyen Balázs János személyes felvezetésével mutatkoznak be a következő generáció legjobbjai a közönségnek.