Koncertekkel, díjátadóval, tudományos előadással veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál 2023. februártól

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia Nagytermében. A Budafoki Dohnányi Zenekar lép színpadra Hollerung Gábor vezényletével, valamint két kiváló zongoraművész, az olasz Sandro De Palma és a fesztiválalapító Balázs János közreműködésével. A hangversenyen a zene mellett szórakoztató irodalmi élmény is várja a közönséget, hiszen Saint-Saens: Az állatok farsangja című művének tételei között Lackfi János olvassa fel az ez alkalomra írott verseit. Az esemény első felében 7. alkalommal kerülnek átadásra a Cziffra Fesztivál díjai több kategóriában. Márciusban a Magyar Zene Házában Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös előadásával folytatódik a fesztivál programja, áprilisban pedig a közkedvelt Bárestre kerül sor a Hot Jazz Banddel valamint Sárközy Lajossal és zenekarával. A Cziffra Fesztivál 2023 első felében minden hónapra kínál valami izgalmasat! A programsorozat kiemelt szponzora az MVM.

Cziffra György Fesztivál – Díjfelhívás

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője kezdeményezése nyomán hagyományteremtő szándékkal alapították meg a Cziffra Fesztivál díjait 2017-ben azzal a céllal, hogy a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket elismerjék és díjazzák. A díjazottokat szakmai grémium választja ki a beküldött jelölések alapján. A szervezők két díjkategóriában várják a felterjesztéseket az alábbiak alapján 2023. január 20-áig. Az ünnepélyes díjátadóra a Cziffra Fesztivál koncertjén 2023. február 26-án kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében.

Újra a fiataloké a főszerep – Hét remek ifjú művészt ismerhet meg a közönség a Cziffra100 keretében

A Cziffra György-emlékév és személyesen Balázs János zongoraművész évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészi generációinak, ennek érdekében nemcsak anyagi és erkölcsi elismerésekkel, hanem fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva is segíti a tehetséges fiatalok kibontakozását. December 2-án a Hegyvidék Kulturális Szalonban hét fiatal tehetséget ismerhet meg a közönség: Zhou Jiale, Kádár Viktória, Yang Sichen, Ungár Cecília Rita, Nguyen Pham Minh Hoang, Rusai Bence, Molnár Ibolyka. A fiatal művészeket Balázs János mutatja be a közönségnek.

Torinóban, Milánóban és Rómában zárul a Cziffra100 nemzetközi sorozata

A magyar zeneirodalom büszkeségeit jelentő művekből összeállított koncertprogrammal tisztelegnek Cziffra György centenáriuma alkalmából az olaszországi koncertkörúton: november 21-én a Milánói Konzervatórium Sala Verdi termében, 22-én Torinóban, az Auditorium del Lingottóban. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Balázs János közreműködésével Takács Nagy Gábor vezényli. A koncerten a magyar zeneirodalom kiemelt alkotásai, Liszt és Bartók művei hangzanak el. A hangversenyek mellett kiegészítő programként, Cziffra életútjának megismertetése céljából A Virtuóz című életrajzi dokumentumfilm és Cziffra életét bemutató kiállítás is a programsorozat része. Zárásként december 5-én Balázs János visszatér Rómába, ahol a Conservatorio di Musica Santa Ceciliában a díjnyertes ImprovisArt című szólólemezének műsorán alapuló, egyedi átiratokat tartalmazó improvizatív koncertprogrammal lép színpadra.

„Árnyékból a fénybe” Cziffra György emlékkiállítás a Várkert Bazárban

A Cziffra György-emlékév és a Várkapitányság együttműködésében nagyszabású szabadtéri kiállítás nyílt Cziffra György életéről, munkásságáról a Várkert Bazárban. A tárlat kurátora Kiss Eszter Veronika zenetörténész. A kiállítás egy korábbi változata tavaly látható volt a Müpában, Katarban, Olaszországban, Eszterházán, illetve Szentendrén, a jelenlegi átdolgozott anyag kifejezetten a nagyközönség számára óriási szabadtéri, látványos tablókon nyújt átfogó képet a rendkívüli művész nemzetközi pályájáról, missziójáról és életművéről.

Fókuszban a fiatalok Budapesten lépnek fel a pristinai Chopin PianoFest művészei Hegyvidéki Kulturális Szalon, 2022. október 15. szombat 18.00

A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a koszovói Chopin Piano FEST, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a magyar művészvilággal. A több mint egy évtizedes múlttal bíró pristinai rendezvény minden évben világsztárokat lát vendégül, egyik fontos célkitűzése pedig az, ami Cziffra Györgynek is szívügye volt: támogatni a fiatal tehetségeket. Így talált egymásra azonos célok és misszió mentén a Cziffra György-emlékév és a Chopin PianoFEST, az együttműködés keretében eddig két koncert és mesterkurzusok valósultak meg Pristinában olyan művészek részvételével, mint Kovács Gergely (zongora), Balogh Ádám (zongora) és Banda Ádám (hegedű). Októberben Budapesten folytatódik az együttműködés a Chopin Fesztivál fiatal versenygyőztes művészeinek koncertjével a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, közreműködik Andi Duraku (zongora) és Rron Bakalli (hegedű). Jegyvásárlás a Cziffra100.com weboldalon.

MŰSORVÁLTOZÁS: A zene szabadsága Három Kossuth-díjas művész ad közös koncertet a Zeneakadémián Cziffra György születésnapján

Lakatos Mónika, Dresch Mihály, és Balázs János improvizációs estje
2022. november 5. szombat 19.30

Az eredetiek szerint meghirdetett koncert negyedik résztvevője, a hétvégén elhunyt Szakcsi Lakatos Béla fájón fog hiányozni ezen az estén mindannyiunknak, ahogy a teljes magyar kulturális és zenei életnek is. Művészetét, egyéniségét helyettesíteni, pótolni nem lehet, ezért a koncertet a három művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja Balázs János zongraművész, a Cziffra-emlékév művészeti vezetője így emlékezik meg róla:
„Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, hazánk meghatározó legendás művésze. Olyan kevesen vannak már igazán Nagyok! Ő az volt művészként, emberként, hívőként! A zene aranykorának egyik utolsó képviselője. Zeneisége, muzikalitása mind zongorista és zeneszerző páratlan volt. Ám ami igazán egyedi volt benne az a lelke, a szíve és az emberek felé irányuló szeretete. Ez itatta át minden leütött hangját, ettől volt ő a “Szakcsi”. Halálával egy korszakot is gyászolunk, a bizonyos aranykort. Köszönünk mindent Béla bácsi, sosem feledünk! Most már fent a legnagyobbakkal, többek között Vukán Gyurival szól a muzsika. Mi pedig, akik itt maradtunk őrizzük a lángot. Pár napja még együtt ebédeltünk és terveztük a következő koncertünk műsorát. Szerette volna előadni velem az “indulj el egy úton” című dalt. Ő ma valóban elindult….Isten Veled drága Béla bácsi!”

Új perspektívát nyitott a Cziffra György-emlékév a belföldi és nemzetközi zenei kapcsolatokban

Sajtóreggeli 2022.08.31./ Hegyvidék Kulturális Szalon
A nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeiben, zenekaraival és fesztiváljain valósultak meg programok a Cziffra György-emlékév keretében. A szakma egy emberként ünnepelte a Mestert, és a közönségsiker is egyértelműen bebizonyította, hogy a romantikus gondolkodásmód újra hódít a klasszikus zenében. Cziffra György nevével sikerült fókuszba állítani a koncerttermekben az improvizatív stílust és a Liszt Ferenc által képviselt előadói attitűdöt. Balázs János művészeti vezetésével a jelentős francia, angol, svájci és olasz együttműködések a jövőben is folytatódnak, így az unikális magyar zenei örökség népszerűsítése további nemzetközi színtereken valósulhat meg

Cziffra100 programok a Szentendrei Teátrumban augusztus 3-án

A Cziffra György-emlékév és a Szentendrei Teátrum együttműködésében augusztus 3-án (szerdán) három részből álló Cziffra100 programsorozatra várják a közönséget Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, amelyet a kurátor, a Szentendrén élő Kiss Eszter Veronika zenetörténész nyit meg és mutat be az érdeklődőknek. Ugyanezen a napon A Virtuóz című filmet, Kékesi Attila rendező és Havas Miklós producer Cziffra György életéről készült filmalkotását vetíti a P’Art Mozi, a vetítés az az napra szóló koncertjeggyel ingyenesen látogatható. Az esti koncert pedig a korabeli bárok világába kalauzolja a közönséget: a Városháza udvarán a Hot Jazz Band lép színpadra, akik megidézik azt a korszakot, amikor a legendás zongoraművész bárzongoristaként kereste kenyerét a pesti éjszakában. A Bárestre a Szentendrei Teátrum és a Cziffra100 weboldalán lehet jegyet vásárolni.