A Klasszikusok Éjszakája bemutatja: Koncert Cziffra György Emlékére

2021. augusztus 15-én immár harmadik alkalommal tölti meg komolyzene Debrecen éjjeli belvárosát a Kodály Filharmónia szervezésében. A 2019-ben tízezres tömeget megmozgató rendezvényt tavaly kisebb produkciósor követte meglepetéshelyszínekkel; idén ismét lesz nagykoncert a főtéren Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével, valamint ingyenes programok egészen éjfélig!

Augusztus 15-én immár harmadik alkalommal tölti meg komolyzene Debrecen éjjeli belvárosát a Kodály Filharmónia szervezésében. A 2019-ben tízezres tömeget megmozgató rendezvényt tavaly kisebb produkciósor követte meglepetéshelyszínekkel; idén ismét lesz nagykoncert a főtéren Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével, valamint ingyenes programok egészen éjfélig!

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgató-művészeti vezetője elmondta, hogy rendhagyó estére készülnek, hiszen négy nívós rendezvény találkozik augusztus 15-én este: a Klasszikusok Éjszakája, a Cziffra György-emlékév, a vadonatúj Debreceni Ünnepi Játékok és a Debreceni Virágkarnevál. A most debütáló Ünnepi Játékok a magasművészet térképére várhatóan még jobban fel fogja vázolni Debrecent, s az idei programok egyik gyöngyszeme az augusztus 15-én 20:30-kor kezdődő Koncert Cziffra György emlékére.

Puskás István, Debrecen város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere ismertette, hogy Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az Emlékév egy hangversenye Debrecenben valósul meg, mellyel a egyszerre emlékezhetünk nemzeti kultúránk fontos alakjára, aki egyben a 20. századi egyetemes kultúra fontos szereplője is. Kiemelt helyen, kiemelt időszakban zajlik a koncert, mely látogatására, ezzel a közös ünneplésre minden debreceni polgárt invitált.

Az idei Klasszikusok Éjszakája az augusztus 10-én kezdődő, Coopera szervezésében megvalósuló I. Debreceni Ünnepi Játékok része, mely során tíz napig a zene, a színház és az opera lesz a főszereplő a cívisvárosban. Vadász Dániel, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy felemelő érzés sok-sok beszélgetés és hosszas tervezés után ma itt lenni Debrecenben, várva, hogy „felgördüljön a függöny”, azaz kezdetét vegyék a programok. A Coopera mint főszervező évek óta szorosan együttműködik a debreceni kulturális intézményekkel, így a fesztivál megvalósításhoz sikerült a város támogatásán túl, nagy múltú helyi intézményeket megnyerni együttműködő partnernek, például a Kodály Filharmónia Debrecent. Hozzátette: kinyílik egy olyan zenei, színházi és opera-világ, amellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is évről-évre gazdagodni fog. Külön örömét fejezte ki, hogy a Debreceni Ünnepi Játékok része a Cziffra György-emlékév és Kodály Filharmónia közös hangversenye.

Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője elmondta, óriási dolog, hogy a kormány egy előadóművésznek szánt emlékévet.  Az emlékév a Miniszterelnökség, Külgazdasági és Külügyminisztérium, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. Örömét fejezte ki, hogy Debrecenben végre újból közönség előtt lesz hangverseny, valamint a szabadtér jelentőségéről is beszélt, mellyel közelebb hozhatják a művészek a zenét az emberekhez. Elmondta, hogy Debrecen külön ékköve Magyarország kultúrájának, s az itteni közönségről nagyon jó emlékei vannak. A koncert programválasztásáról is beszélt: elsőként Rachmaninov 2. zongoraversenye hangzik fel, melyet Cziffra György karmester fiával együtt a legtöbbször adott elő. (E virtuóz mű szólistája a Kossuth-díjas Balázs János lesz a koncerten.) Cziffra György Franciaországban élte le élete jelentős részét, ezért választottak Vigh Andrea hárfaművésszel, a Zeneakadémia rektorával közösen Debussy-műveket, és Somogyi-Tóth Dániel javaslatára lesznek részletek a Ben Hur filmzenéből, mely egy itthon szintén elfeledett, de világhírű magyar zeneművész, Rózsa Miklós alkotása.

A sajtótájékoztatóra Vigh Andrea hárfaművész is elküldte üzenetét: „Cziffra György zsenialitása és virtuóz zongorázása ma is ámulatba ejti hallgatóságát. A Cziffra 100 jubileumi év koncertjeinek sorában megtiszteltetés és felemelő érzés Debussy: Két tánc című versenyművének előadása, amely a hárfairodalom igazi gyöngyszeme, zeneileg és technikailag is hatalmas kihívás az előadóművész számára. Ezzel szeretnék tisztelegni Cziffra György, a Zeneakadémia rendkívüli tehetségei közül is kiemelkedő művészete és páratlan életútja előtt. Külön öröm számomra, hogy ezen az esten Balázs Jánossal, a Cziffra Fesztivál alapítójával és ma már túlzás nélkül mondhatom, hogy a Cziffra örökség méltó utódjával, valamint a debreceni Kodály Filharmonikusokkal játszhatok.”

A Klasszikusok Éjszakája további programjairól

A Klasszikusok Éjszakája helyszínei a város ikonikus, történelmi terei: a Református Nagytemplom előtti Kossuth tér, a templom mögötti Emlékkert és a Dósa Nádor tér. A pezsgő debreceni éjszaka színterei, a belvárosi teraszok is bekapcsolódnak a rendezvénybe.

A Klasszikusok Éjszakája fő hangversenye a Cziffra György Fesztivállal közös 20:30-kor kezdődő Koncert Cziffra György emlékére, melynek műsorán Rachmaninov legendás 2. zongoraversenye, Debussy éteri szépségű Két tánc és Holdfény című művei, és részletek a Ben Hur-ból szerepelnek Somogyi-Tóth Dániel vezényletével. A szervezők 500 forintos regisztrációs jegyekkel nyolcszáz főt tudnak leültetni, ezért érdemes a jegyeket mihamarabb megváltani.

A hangversenyt 22:15-től a Kodály Kórus Nyáresti hangulatkoncertje követi az Emlékkertben, mely programjában az évad műsorából szemezgetnek és igazi nyáresti kikapcsolódást ígérnek a Kodály Kórus énekesei. A szerenádokkal, vidám dallamokkal és kiváló zenékkel tarkított koncert házigazdája az énekkar karnagya, Kocsis-Holper Zoltán lesz.

22:45-től veszi kezdetét a „Belvárosi szerenád”: több helyszínen, egyszerre hangzanak fel kiskoncertek a teraszokon. Az érdeklődők keressék a kivilágított helyszíneket! A Klasszikusok Éjszakáját a 23:15-kor kezdődő „Egy kis éji zene” zárja, azaz Mozart G-dúr szerenádja a Kodály Filharmonikusok művészeinek előadásában a Dósa Nádor téren.

 

A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

A Klasszikusok Éjszakái programjait megtalálják a www.kodalyfilharmonia.hu oldalon.