A magyar zenei örökséget mutatja be a Cziffra Fesztivál itthon és külföldön

Június elején nagy sikerrel mutatkozott be a Cziffra Fesztivál az 51. Isztambuli Zenei Fesztiválon. Balázs János és a Sárközi trió a koncerteken magyar zeneszerzők műveit mutatta be, valamint virtuóz Sarasate és Mozart-átiratokat is előadtak. A nemzetközi koncertek sora júliusban Lengyelországban és Bulgáriában folytatódik.

A Cziffra Fesztivál nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően a nyár folyamán számos külföldi koncertet valósít meg, ezzel is erősítve a magyar klasszikus zenei örökség népszerűsítését. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a fesztivál művészeti vezetője június 10-én szólóestet adott a török fővárosban, amelynek műsorát Cziffra György és Hegyei Géza emlékének ajánlja.

A magyar és lengyel nép nemcsak neves zeneszerzőket adott a világnak, hanem közel ezeréves barátságra tekint vissza. A Krakkói Lengyel Zenei Fesztivál és a Cziffra Fesztivál összefogásának célja, hogy a zenei kapcsolódásokon keresztül a két nemzet számos szálon kötődő kapcsolatát erősítse július 1-én a Zenei hidak Budapesttől Krakkóig elnevezésű eseményével. A Sinfonietta Cracovia zenekar és Balázs János zongoraművész Maciej Tworek vezényletével lép színpadra. Elhangzik Chopin e-moll zongoraversenye és Liszt Salve Polonia című műve K. Slowinski vonószenekari átiratában, Bartók Divertimento és Mieczyslaw Karlowicz Szerenád című műve.

Július 8-án Bulgáriában folytatódik a kulturális programsorozat együttműködésben a New Millennium International Academy-vel. Balázs János mesterkurzusára várják a fiatal zenészeket, egy workshopon pedig a 19. és 20. századi magyar zenével, zeneszerzőkkel, előadókkal is részletesen megismerkedhetnek a résztvevők.

Másnap a bulgáriai Ruse Állami Operaházban Magyar Fantázia címmel rendeznek gálakoncertet a Ruse-i Filharmonikus Zenekarral. Hallható lesz többek között Liszt ikonikus műve, a Magyar Fantázia, Balázs János közreműködésével, Dimitar Kosev vezényletével. Az eseményen olyan művésztársak lépnek fel, mint Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere, számos nemzetközi mesterkurzus tanára, vagy Ilya Kondratiev orosz zongoraművész, a 2011. évi Liszt Ferenc Zongoraverseny második díjasa, a londoni Royal Collage of Music professzora – az ismert művészek mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak Balázs János ruse-i mesterkurzusának legjobb hallgatói is.

„A Cziffra-emlékévben kialakított nemzetközi szakmai kapcsolatoknak köszönhetően a Cziffra Fesztivál számos meghívást kap a világ különböző országaiból, amelynek örömmel teszünk eleget. Fontosnak tartom, hogy azt a magyar és egyben európai zenei örökséget, amelyet Liszt, majd később Cziffra György is képviselt, minél nagyobb nemzetközi szintéren tudjuk képviselni. Célunk, hogy azt a kulturális kincset, amely világhírűvé tett sok magyar zeneművészt, minél többen megismerjék itthon és külföldön egyaránt. Örömmel tölt el, hogy bármerre járok, a Cziffra átiratokat, vagy Liszt műveit óriási lelkesedéssel fogadják olyan országokban is, ahol a klasszikus zenének nincsenek olyan mély gyökerei, mint nálunk. Feladatomnak érzem, hogy minél több helyre eljussunk a magyar komolyzene üzenetével, ahogyan azt is, hogy ennek a küldetésnek a keretében továbbra is minél több fiatal művésznek nyújthassunk fellépési lehetőséget itthon és külföldön.” (Balázs János zongoraművész)

A Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak.

A Cziffra Fesztivál programjainak támogatója az NKA.