Balázs János az amszterdami Concertgebouw-ban és a genfi Victoria Hallban lép fel

A genfi Archipel Fesztiválon mutatják be Eötvös Péter első zongoraversenyét, melynek szólistája Balázs János, a svájci bemutatót a szerző vezényli. Az amsterdami Concertgebouw-ban Fischer Iván dirigálja a Concertgebow Zenekarát, ahol a zongoraművész Bartók 2. zongoraversenyét adja elő.

A genfi Archipel Fesztiválon mutatják be Eötvös Péter első zongoraversenyét, melynek szólistája Balázs János, a svájci bemutatót a szerző vezényli. Az amsterdami Concertgebouw-ban Fischer Iván dirigálja a Concertgebow Zenekarát, ahol a zongoraművész Bartók 2. zongoraversenyét adja elő.

Genf, Victoria Hall – 2022. április 6. (szerda) 18:30
Amsterdam, Concertgebouw 2022. április 21. és 22. (csütörtök és péntek) 20:15

Áprilisban a genfi Victoria Hallban Balázs János előadásában először hallhatja a svájci közönség a Cziffra Psodia című zongoraversenyt, amelyet Eötvös Péter Cziffra György 100. születésnapjára komponált. A szerző – aki azúttal maga vezényli az Orchestre de la Suisse Romande zenekarát – Balázs Jánosnak dedikálta a művet. Még ugyanebben a hónapban az amszterdami Concertgebouwban kétszer is felcsendül Bartók legendás 2. zongoraversenye Balázs János előadásában. A világ sokak szerint legjobb zenekarát, a Concertgebouw Orchestra-t Fischer Iván vezényli.

Napjaink talán legismertebb kortárs szerzője, Eötvös Péter első zongoraversenyének svájci premierjére a Festival Archipel keretein belül kerül sor. Ez az előadás a világpremier-sorozat harmadik állomása, amelyen a szerző először dirigálja személyesen a zenekart. A mű első alkalommal Budapesten a Müpában, azt követően pedig Párizsban hangzott el Balázs János és a Francia Rádió Zenekarának előadásában, Mikko Franck vezényletével.
A szerző így vall a műről: „Elég nagy formátumú lett a Cziffra Psodia című zongoraversenyem, körülbelül félórás. … A zongoraversenyem nem Cziffra virtuozitására utal, annak semmi értelme nem lett volna, hogy még annál is virtuózabbat írjak, mint amit ő tudott játszani. Ellenkezőleg: hányatott életét, sorsa drámai pillanatait foglaltam bele.”

Bartók második zongoraversenye, az 1956-os forradalom előestéjén hangzott el Budapesten. Balázs János többször játszotta a művet, legutóbb a Cziffra ’56 emlékkoncerten 2021. október 22-én a Zeneakadémián. Áprilisban Fischer Iván hívására a világ legjobb zenekarának nevezett Concertgebouw Orchestrával csendül fel a mű két alkalommal is, április 21-én és 22-én Balázs János előadásában. A szerző további két zongoraversenyét Várjon Dénes, valamint Fejérvári Zoltán játssza.

Balázs János Budapesten legközelebb április 26-án a Cziffra György-emlékév gálakoncertjén lesz hallható a Zeneakadémia nagytermében, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Faud Ibrahimov vezényli. Részletek a cziffra100.com és a balazsjanos.com oldalakon.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. Az Emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.