Cziffra100 napok a fertődi Esterházy-kastélyban

Cziffra100 napok a fertődi Esterházy-kastélyban
Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóján Magyarország Kormánya által hivatalosan Cziffra György-emlékévvé nyilvánított ünnepi rendezvényeihez a fertődi Esterházy-kastély az egyetemes zenetörténet méltó helyszíneként csatlakozik. Július 22. és 24. között nem Haydn zenéje, hanem a romantika dallamai töltik meg a pompás tereket. A Cziffra100 programsorozata költözik be egy hétvégére, zenével, kiállítással, filmvetítéssel várja a látogatókat.

Július 22-én este a Miklósa Erika és Balázs János alkotta, immár legendás páros ad ZongOpera koncertet a kastély Marionettszínházában. Mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, így magától értődő módon talált egymásra e két világ és két előadó. Programjukat műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból, Verdi, Puccini, Strauss és Gershwin dallamaiból állították össze. A mesterek után a fiatalok kerülnek fókuszba, hiszen a Cziffra Fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészeinek. Ezúttal Balázs János tanítványai és mentoráltjai mutatkoznak be a Marionettszínházban. Három zongorista és egy klarinétos, Dankó Richárd, Ungár Cecília, Sándor Norbert és Hargitai Leila mutatkozik be, akik különböző formációkban állnak majd színpadra, többek között Dankó Richárd saját műveivel. A hétvége fergeteges hangulatú báresttel zárul július 24-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara jóvoltából. A két kiváló együttes a múlt századi pesti éjszaka pezsgését varázsolja Fertődre, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.
Az angyalföldi nyomornegyed csodagyerekéből lett világhírű művész fordulatos életéről Kékesi Attila és Havas Miklós készített nagysikerű dokumentumfilmet 2016-ban, A virtuóz címmel. A kertmozi szerelmesei szabad téren élvezhetik ezt a hétvége minden estéjén, a Tiszttartói ház, azaz a Kiskastély udvarán. A filmben megszólal maga Cziffra György és családjának tagjai, valamint Vásáry Tamás, Balázs János és Szakcsi Lakatos Béla is.
A programok között egy szabadtéri kiállítás várja a látogatókat. Az Árnyékból a fénybe c. tárlat a művész életútját, a pálya fejezeteihez társítva újsághíreket, kritikákat mutat be. De Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről is olvashatunk anekdotákat, aki lokálról lokálra követte a művészt a pesti éjszakában, a költő Határ Győző sorai pedig Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik. A péntek délutántól vasárnap estig megtekinthető kiállítás kurátora Kiss Eszter Veronika zenetörténész.
A koncertek Fertődön 19.00 órakor kezdődnek. Jegyértékesítés a www.jegymester.hu weboldalon és a fertődi Esterházy-kastély recepcióján.
Az Emlékév célja, hogy felidézze a Cziffra György munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedve az előadói szabadságnak és hogy támogassa a fiatal művészgenerációt. Az eseménysorozatra határtalan itthoni és nemzetközi összefogással kerül sor, számos szakmai partner, koncerthelyszín és fesztivál együttműködésének köszönhetően.
A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.