Jazz est, szórakoztató zenetörténeti előadás és filmvetítés Szentendrén a Cziffra Fesztiválon

A Szentendrei Teátrummal közösen augusztus elején változatos programokkal várja a Cziffra Fesztivál az érdeklődőket a Dunakanyar legszebb városában. A Budapest Ragtime Band egyedi programmal készül a koncertre, Bősze Ádám és László Ferenc szórakoztató zenetörténeti előadásra invitál, valamint az érdeklődők megtekinthetik az idén tavasszal bemutatott – Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmet a legendás zongoraművész életéről.

A Cziffra Fesztivál szentendrei sorozata a Budapest Ragtime Band koncertjével indul augusztus 7-én. Az együttes művészei bátran újítanak, kísérleteznek, melynek jó példája, hogy komolyzenei műveket is előszeretettel dolgoznak fel a maguk egyedi stílusában. Erre a koncertre különösen nagy gonddal választották meg a darabokat, a fülbemászó amerikai és magyar slágerek között fellelhetünk majd Cziffra Györgyhöz kötődő komolyzenei csemegéket is… és hogy miként fog szólni Rossini Tell Vilmos nyitánya, vagy Hacsaturján Kardtánca ebben a stílusban, az kiderül augusztus 7-én este a szentendrei Városháza udvarán megrendezésre kerülő szabadtéri koncerten, amely eső esetén beltéri helyszínre költözik. Részeletek itt »»

 

Cziffra fordulatos pályafutása lesz a témája Bősze Ádám és László Ferenc zenetörténeti előadásának, melynek már a címe is igen hívogató. Cziffrázva – Művészportré kacskaringókkal címmel augusztus 10-én a Dunaparti Művelődési Ház udvarán a könnyed hangvételű, egyszersmind tartalmas estén a legendás zongoraművész életútjának meghatározó állomásait, csúcs- és mélypontjait érinti majd a két előadó.

 

Idén márciusban debütált a Petrovics Eszter rendező és Lajos Tamás producer  által alkotott, Cziffra György életét bemutató Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilm, amelyet Szentendrén díjmentesen megnézhetnek az érdeklődők augusztus 9-én a P’Art Moziban

 

Ha Isten szereti egy teremtményét, megmutatja neki a legnagyobb boldogságot és a legnagyobb nyomorúságot – vallja Thornton Wilder A teremtés nyolcadik napja című regényében. A fesztiválnak nevet adó világhírű magyar zongoravirtuóz életében nélkülözés és bőség, üldöztetés és ünneplés egyaránt akadt. Ezt a regénybe illő pályát tárja elénk a művész életéről készült tablókiállítás, amely díjtalanul látogatható a Városháza átriumos folyosóján augusztus 7-től 20-ig.

A Cziffra Fesztivál programjairól, aktuális eseményeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak.  A Cziffra Fesztivál programjainak támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.