Kezdődik a Cziffra Fesztivál – Magyarország egyik legkedveltebb klasszikus zenei fesztiválja február 10. és 25. között várja a közönséget számos budapesti helyszínen

Rachmaninov zongoraversenyeivel, különleges zongoraestekkel, egyedi tematikájú előadásokkal, fiatal művészek bemutatkozó programjaival, gyerekkoncerttel, változatos kiállításokkal várja közönségét immáron kilencedik alkalommal a Cziffra György Fesztivál Budapesten.

Rachmaninov-esszencia címmel a nyitó- és a zárókoncerten felcsendül a szerző négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára című versenymű. 2024. február 10-én és február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében Sergey Rachmaninov emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen ez idáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. A zongoraművész partnerei Keller András és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó, maratoni vállalkozás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható. A nyitó és záróesemény keretében a Cziffra Fesztivál díjait is átadják több kategóriában.

 

A zongoraestek rajongóit az élénk színpadi jelenlétéről ismert Olga Kern koncertje és a Liszt  Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztese, Kevin Chen várja a Zeneakadémián. Farkas Gábor hangversenyét az Eötvös10-ben, a Cziffra Fesztivál két Kreatív Művész díjasát, Ifj. Balázs Elemért és Oláh Krisztiánt pedig az Ötpacsirta Szalonban hallhatják. A kamarazene iránt érdeklődők Sandro de Palma olasz zongoraművész és Alexander Hülshoff gordonkaművész Kamarazene Európa körül című hangversenyén a MOMkultban vehetnek részt.

 

Kulisszák mögött: Az előadóművész – Bogányi Gergely rendhagyó zongoraestjére Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós érkezik a zongoraművészhez, akik február 20-án a MOMkultban többek között arról is beszélgetnek majd, hogy az előadóművészet mennyiben életforma, életmód és világlátás.

 

A Cziffra Fesztivál nyolcadik alkalommal adja át díjait, amelyek célja, hogy az anyagi és erkölcsi elismeréseken túl fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva járuljon hozzá a tehetséges fiatalok kibontakozásához. Így idén is sor kerül Fókuszban a fiatalok címmel az ifjú tehetségek hangversenyére február 15-én, szintén az Ötpacsirta Szalonban.

 

Rendhagyó gyerekprogramnak ígérkezik Halász Judit és Balázs János a legkisebbeknek szóló mesés zenés koncertje.

 

A műfajok és a művészeti ágak között hidat képez a Találkát adott a sors elnevezésű, egyedi tematikájú produkció, melyen a zene és próza eszköztárával Gubik Petra színművész és Balázs János zongoraművész Cziffra György sorsát alakító fordulópontokra építve mutatja be a világhírű zongoravirtuóz kalandos életútját.

 

Elmaradhatatlan a fesztivál programjából a Bárest, ahol a Hot Jazz Band és Ifj. Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a korabeli pesti éjszakák hangulatát a MOMkult Színháztermében.

 

Nem mindennapi szempontból közelítve ismerhetjük meg Cziffra György életét a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel február 14-én kezdődő kiállításon, amelynek helyszínén, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában számos dokumentumot őriznek Cziffra Györggyel kapcsolatban. Az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseményeként megnyílik ez az eddig nem hozzáférhető Cziffra-dosszié.

 

A klasszikus zene mellett a fesztivál mindig is figyelmet fordított a képzőművészetre. A Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész a világ számos pontján sikerrel debütáló Soundweaving című egyedi projektje mutatkozik be, ahol a művész a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagy méretű hangzó installációba. A tárlat február 13. és március 13. között látogatható díjmentesen.

 

A MOMkult Reich Károly Galériájában megnyílik a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatán nyertes fiatal művész, Mihályi Bálint Doomy című kiállítása, amely február 12-től március 31-ig ingyenesen látogatható.

 

 

A Cziffra Fesztivál fővédnöke, védnökei

Fővédnök: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke

Védnökök: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Csák János kulturális és innovációs miniszter

Nemzetközi védnök: Gerard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke

 

A Cziffra Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora: MVM

 

 

További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán.