Liszt összes rapszódiája hangzik el a Cziffra Fesztivál Liszt-maratonján – Hat kiváló zongoraművész, hat művészegyéniség lép színpadra egy este

Rendhagyó koncerten hat különböző stílusú zongoraművész előadásában hangzanak el Liszt Ferenc Magyar rapszódiái a Cziffra Fesztiválon április 17-én a MOMKult Nagytermében. Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly, Ránki Fülöp és Vida Mónika Ruth saját értelmezésében, egyéni előadásmódjában tárja a közönség elé Liszt életművének ezen fontos darabjait, hogy újra felfedezhessük e zenei kincseket. Az est műsorvezetője Bolla Milán. A Fesztivál kiemelt szponzora az MVM, részletek és jegyek a cziffrafesztival.hu oldalon.

Cziffra György interpretációja Liszt rapszódiái terén világhírűek és etalon értékűek, melyek nagy hatást gyakoroltak a későbbi zongorista-generációkra. Bartók Béla így fogalmazott tudományos akadémiai székfoglalójában Liszt Ferenc Magyar rapszódiáiról„Formailag, technikailag azonban ezek is tökéletesek, sokszor talán tökéletesebbek, mint egynémely nagyobbszabású, tartalmilag jelentékenyebb műve.”  Az 1840-es években Magyarországon tartott koncertjein Liszt rendszeresen improvizált kedvelt hazai dallamokra, majd e rögtönzésekből fejlesztette nagyszabású koncertdarabbá az első tizenöt rapszódiát. Bravúrosan ágyazta a magyaros dallamokat az európai műzene stílusába, a verbunkos hagyományból eredő lassú-gyors szerkezetben. A négy kései mű már a szerző zavarba ejtően modern stílusában született, saját dallamokra, a Spanyol rapszódia pedig mediterrán témáival és gondos megkomponáltságával emelkedik ki a darabok sorából. Diadalmas része ez a liszti életműnek, s mi sem ünnepelhetné méltóbban, mint egy nagyszabású, színes maraton, amely során egészen eltérő személyiségű művészek egyedi megközelítésében élvezhetjük és fedezhetjük fel újra a rapszódiák kincseit.

  1. 04. 17. hétfő 18.00 MomKult, Színházterem

Cziffra Fesztivál: Liszt-maraton

9 és 14. Magyar rapszódia (Vida Mónika Ruth)

16, 17, 18, 19. Magyar Rapszódia (Csalog Gábor)

3, 6 Magyar Rapszódia (Érdi Tamás)

***

Spanyol rapszódia, 7, 11, 2. Magyar rapszódia (Ránki Fülöp)

1,4,8,10,13 magyar rapszódia és román rapszódia (Király Csaba)

5, 12, 15. Magyar rapszódia (Mocsári Károly)

Részletek és jegyek: https://cziffrafesztival.hu/program/cziffra-fesztival-liszt-maraton/

 

A Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. Támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Rekeczky Csaba.