TEHETSÉG-NAP: Balázs János mentoráltjainak koncertje

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész évek óta elkötelezetten támogatja a fiatal zenei tehetségeket. Az általa alapított Cziffra Fesztiválnak egyik kiemelt célja, hogy fellépési lehetőségekkel, szakmai mentorálással, erkölcsi és anyagi elismeréssel is – támogassa a jövő muzsikusait pályájuk elején vagy abban az időszakban amikor tanulmányaik végeztével legnagyobb szükségük van rá. A Cziffra Fesztivál mesterkurzusok mellett hazai és külföldi koncertlehetőségeket biztosít a fiataloknak, valamint a fesztivál rangos díjaival segíti egy-egy életmű kibontakozását – ahogy egykor Cziffra György tette a senlis-i alapítványában. Balázs János két éve a Nemzeti Tehetség Központ több programjának is zsűritagja, mentora, amelynek munkájában azóta is elkötelezetten vesz részt. Ennek része a március 4-ei Tehetség-nap a Cziffra-emlékév keretében, amelyen Balázs János személyes felvezetésével mutatkoznak be a következő generáció legjobbjai a közönségnek.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész évek óta elkötelezetten támogatja a fiatal zenei tehetségeket. Az általa alapított Cziffra Fesztiválnak egyik kiemelt célja, hogy fellépési lehetőségekkel, szakmai mentorálással, erkölcsi és anyagi elismeréssel is – támogassa a jövő muzsikusait pályájuk elején vagy abban az időszakban amikor tanulmányaik végeztével legnagyobb szükségük van rá.  A Cziffra Fesztivál mesterkurzusok mellett hazai és külföldi koncertlehetőségeket biztosít a fiataloknak, valamint a fesztivál rangos díjaival segíti egy-egy életmű kibontakozását – ahogy  egykor Cziffra György  tette a senlis-i alapítványában. Balázs János két éve a Nemzeti Tehetség Központ több programjának is zsűritagja, mentora, amelynek munkájában azóta is elkötelezetten vesz részt. Ennek része a március 4-ei Tehetség-nap a Cziffra-emlékév keretében, amelyen Balázs János személyes felvezetésével mutatkoznak be a következő generáció legjobbjai a közönségnek.

A Nemzeti Tehetség Központ 2020-ban egy új kezdeményezés keretében hozta létre Talentum Hungaricum nevű pályázatát, mely lehetőséget biztosított arra, hogy a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat elnyert fiatalok megmutassák zenei tehetségüket. Ezúttal a Balázs János által mentorált fiatal tehetségek lépnek színpadra a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, támogatva ezzel művészi kibontakozásukat, továbbá megmutatva azt, hogy a számos világhírű művész mellett felnövekvőben van egy újabb generáció, amelyből sok ifjú művész bontogatja szárnyait, és reményeink szerint a szemünk előtt fejlődik és lép majd ki a nemzetközi porondra.

„Saját pályám során tapasztaltam, hogy mennyire fontos az induláskor és a karrier kezdeti szakaszában a támogatás, szakmai mentorálás. Fantasztikusnak tartom a Központ programját, ami olyan lehetőségekhez juttatja a tehetséges fiatalokat, amik meghatározhatják későbbi pályájuk sikerét.

A márciusi koncertre szeretném személyesen is meghívni a közönséget, kritikusokat, érdeklődőket, hogy felfigyeljenek egy új generációra, akik majd a jövő koncertéletét meghatározhatják. (Balázs János)

A márciusi koncert a fiataloknak teret adó sorozat része. A Tehetség-nap mellett a fesztivál programjában bemutatkoztak a bécsi Cziffra Alapítvány fiataljai, Balázs János zeneakadémiai növendékei, a legkisebbek pedig Ekhart Gábor hangszerbeavató koncertjén ismerkedhetnek meg a zongora és a klasszikus zene rejtelmeivel.

 

 

Március 4. (19:00) Hegyvidék Kulturális Szalon

Tehetség-nap

Balázs János mentoráltjainak koncertje

Közreműködik: Sándor Norbert -klarinét, Barbarics Csanád – zongora, Janszó Orsolya – ének,

Dankó Richárd – zeneszerző, zongora

Műsorvezető: Balázs János

Műsor:

Liszt: 8. magyar Rapszódia, 104. Petrarca Szonett (Dankó Richárd-zongora)

Dankó Richárd: Fussreise (Janszó Orsolya-ének, Dankó Richárd-zongora)

Dankó Richárd: Recitativo és Ária (Sándor Norbert-klarinét, Dankó Richárd-zongora)

Dubrovay: Gyönyörű – Magnificent, Oroszlánosan (Janszó Orsolya-ének, Barbarics Csanád-zongora)

Schubert: Atlasz, Schumann: In der Fremde

Kodály: A csitári hegyek alatt (Janszó Orsolya-ének, Barbarics Csanád-zongora)

Liszt: Dante szonáta (Barbarics Csanád-zongora)

Bach: Esz-Dúr Szonáta (Sándor Norbert-klarinét, Dankó Richárd-zongora)

Schubert: Katona Induló (Dankó Richárd-zongora, Barbarics Csanád-zongora)

Dankó Richárd: Santa Lucia (Janszó Orsolya-ének, Sándor Norbert-klarinét, Dankó Richárd-zongora, Barbarics Csanád-zongora)

A Cziffra100 és a Cziffra Fesztivál rendezvénye a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Kiemelt szponzor: MVM