Cziffra Fesztivál 2023.

A Cziffra Fesztivál a 2023-as évben is várja közönségét. Február 26-án Balázs János és Sandro de Palma szólójával, Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje nyitja a Fesztivált. További programok később!

 

 

Cziffra Fesztivál – Balázs János, Sandro de Palma és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

2023. február 26. (vasárnap), 19.30 óra –  Zeneakadémia, Nagyterem

Közreműködik: Balázs János (zongora), Sandro de Palma (zongora), Budafoki Dohnányi Zenekar, Lackfi János

vezényel: Hollerung Gábor

 

Műsor:

Saint-Saens: Az állatok farsangja

***

Bizet: C-dúr szimfónia

César Franck: Szimfonikus variációk

A 2023-as Cziffra Fesztivál koncertjén a névadó művész második hazája, Franciaország szülöttjeinek nagyra tartott művei hangzanak el, César Franck egyik legjelentősebb művével kiegészülve. A koncert nemcsak elsőrangú muzikális élményt, hanem valódi fesztiválhangulatot és sok nevetéssel töltött pillanatot is ígér. Az állatok farsangjának motívumai mindannyiunk fülében ott csengenek, a darab mégis minden alkalommal meg tud lepni kifinomult szellemességével. A zenei meglepetések ezúttal nem kevésbé fricskás irodalmi élménnyel egészülnek ki, hiszen a tételek előtt Lackfi János olvassa fel ez alkalomra írt verseit a mű főszereplőiről, azaz tyúkokról, hattyúkról, öszvérekről – vagy éppen zongoristákról. A színpadon a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiválóság is tartózkodik majd: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította.

A második mű szerzőjéről Bizet-ről kevesen tudják, hogy csodagyerek volt. Alig tizenhét évesen komponálta meglepően érett, friss és eleven C-dúr szimfóniáját, melyben Mendelssohn, Gounod, Mozart és Rossini világa is felfedezhető. A mű zsenialitása mégis abban rejlik, hogy e sokféle elemből mennyire egyéni, szellemes és ötletgazdag, kiválóan hangszerelt kompozíciót formált az ifjú Bizet. Franck Szimfonikus variációi ezzel szemben az érett szerző aprólékos műgonddal kimunkált kompozíciói között foglal helyet, nemcsak a témafejlesztés nagyszerűsége, hanem a zenekar és a szólózongora példás egyenrangúsága okán is. A fergeteges műsor előtt, a hagyományokhoz híven átadásra kerülnek a Cziffra György Fesztivál díjai, amelyek a névadó elkötelezett tehetséggondozó tevékenységét folytatják.

Jegyek kaphatók: ITT.

Budafoki Dohnányi Zenekar (3)