Névtelen Terv (48)

Alexander Kniazev

csellóművész

Alexander Kniazev Oroszország egyik vezető kortárs csellistája, Mstislav Rostropovitch méltó utódja.

 

1961-ben született Moszkvában, 1978-ban debütált Oroszországban, majd Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban, Ausztriában, az Egyesült Államokban, Japánban, Koreában, Dél-Amerikában és Dél-Afrikában.

 

Szólistaként lépett többek között a következő művészekkel és zenekarokkal: Evgeny Svetlanov, Mstislav Rostropovitch, Kurt Masur, Yuri Temirkanov, Yuri Bashmet, Vladimir Fedosseyev, Neeme Järvi, Alexander Vedernikov, Hans Jörg Albrecht, Vassily Petrenko, Andris Poga, Maxime Chostakovich, Mikhail Pletnev, Charles Dutoit, Pinchas Steinberg, Dmitri Liss, Kazuki Yamada, Stéphane Denève, Jean-Claude Casadesus, Vladimir Jurovsky, Alexander Sladkovsky, Kazuki Yamadaet Lawrence Foster, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a Wiener Simfoniker, az Orosz Állami Szimfonikus Zenekar, a Royal Filharmónia, a Bayerischer Rundfunk, a Helsinki Filharmonikusok, az Orchester National de France, Radio France Filharmónia, Orchestre du Capitole de Toulouse, Monte-Carlo Filharmónia, Lengyel Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekar, Göteborgi Szimfonikus Zenekar, Tiroler Szimfonikus Zenekar Innsbruck, Ensemble Kanazawa, Yokohama Sinfonietta, Den Haag Residentie Orchestra, Prágai Filharmonikus Zenekar és az NHK Szimfonikus Zenekar.

 

A  Folles Journées de Nantes (Tokió), a Nuits du Suquet (Franciaország), a La Roque d’Anthéron (Franciaország), a Touraine Zene Fesztivál (Franciaország), a Menton Zene Fesztivál (Franciaország), Moments Musicaux de la Baule (Franciaország), George Enescu Bukaresti Nemzetközi Fesztivál (Románia), Jeruzsálemi Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Izrael), Povoa de Varzim Fesztivál (Portugália), valamint a tekintélyes és a Salzburg fesztivál visszatérő vendége.

 

Kamarazenei partnerei többek között Nikolai Lugansky, Evgeny Kissin, Andrei Korobeinikov, Elisabeth Leonskaya, Boris Berezovsky, Plamena Mangova, Mario Brunello, Ivan Monighetti, Dimitri Makhtin, Elena Bashkirova és Jean Guillou (az egyik legnagyobb francia orgonista, aki orgonakoncertet komponált Alexander Kniazev számára).

 

Vadim Repinnel és Andrej Korobeinikovval a világ legnagyobb koncerttermeiben lépnek fel. A Resmusica a következőt írta róluk: a három tehetség (Vadim Repin, Alexander Knaizev és Andrei Korobeinikov) olyan “triót alkotnak, amely a pazar és a ragyogó teljes harmónia eredménye. Lenyűgöző,  ahogyan egymásra hallgatnak, és ahogy a zene értelmét közvetítik”

 

Alexander Kniazev kivételes tehetségű zenész, a cselló mellett orgonán is. 2017-ben a Párizsi Saint Louis des Invalides székesegyház híres orgonáján játszott koncertet.

 

2021-2022-ben Alexander Kniazev fellép a Párizsi Filharmóniában Vadim Repinnel és François- Frédéric Guy-val, Beethoven hármas koncertjén, az Orchestre national de Lille és Jean-Claude Casadesus mellett. Moszkvában a Mozart Symphonie Concertante előadásán az Orosz Állami Szimfonikus Zenekarral – Evgeny Svetlanov – Vaszilij Petrenko vezényletével. Beethoven-ciklust tolmácsol François-Frédéric Guy-val, a koncerten Boris Berezovsky lesz a partnere. Ezenkívül Japánba turnézik a Bach Suites-al, és 2022 januárjában és februárjában európai turnén szerepel Nikolai Lugansky és Szergej Krylov társaságában.

 

1995-ben Alexander Kniazev kinevezték a Moszkvai Konzervatórium professzorának, rendszeresen tart mesterkurzusokat Franciaországban, Spanyolországban és Koreában. Több nemzetközi csellóverseny zsűritagja is.

 

Alexander Kniazev számos CD-felvételt készített különböző cégekkel: Melódiával – Ernest Bloch és Miaskovsky csellóversenyek, Evgeny Svetlanov-al és az Orosz Állami Szimfonikus Zenekarral; Phillips-el – Max Reger és Jean Guillo; Warner Klasszikusokkal – J.S. Bach, Chopin és Chostakovitch, Nikolaï Lugansky társaságában, valamint Chostakvitch Rachmaninov és Mendelssohn trió Dmitri Makhtinnal és Borisz Berezovszkijval, és egy Tchaikovsky album a Moszkvai Kamarazenekarral és Constantin Orbelia-val. Lontano/Warnerrel – Dvořák Csellóverseny a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekarral Vlagyimir Fedosejev irányításával; Fuga Liberával – Franck és Ysaÿe Plamena Mangovával; Mirareval – Brahms Andreï Korobeinikovval és a Melodijánál, Bach szonátái csellóra és orgonára Jean Guillou-val („ECHO CLASSICS” díj). A Yokohama Sinfonietta Zenekarral Chostakovitch album is felvett Kazuki Yamada vezényletével. Orgonistaként rögzítette a “Piano Classics” számára egy albumot Bach műveiből, amelyet a rangos Rigai székesegyházban játszotta, valamint J.S. Bach Goldberg-variációi az Exton kiadásában és Bach 18 Leipzig kórusa a Melodiya kiadásában.

 

Számos nemzetközi díjat nyert, köztük az első díjat a Vilniusi Nemzetközi Csellóversenyen 1977-ben, a második díjat a Moszkvai Csajkovszkij Nemzetközi Versenyen 1990-ben, és 1992-ben a Pretoria Nemzetközi Verseny első díját. 1999-ben Oroszországban az év legjobb zenészének választották.