Aljosa Jurinic 1343 Credit Daniel Boud E1601652159995

Aljoša Jurinić

zongoraművész

A „megdöbbentően kifinomult és látnoki erejű zongoristaként” ünnepelt Aljoša Jurinić, akinek „sármja és mesterségbeli tudása különleges keveréket alkot”, a legrangosabb zenei versenyek zongora kategóriájának győzteseként vagy díjazottjaként alapozta meg hírnevét. Leginkább a Nemzetközi Robert Schumann Verseny nyerteseként ismert, amelyet 2012-ben a zeneszerző szülővárosában, Zwickauban rendeztek, de díjazottként szerepelt az Erzsébet királynő Zongoraversenyen 2016-ban, a Leedsi Nemzetközi Zongoraversenyen 2018-ban, és 2015-ben a Nemzetközi Frédéric Chopin Zongoraverseny döntőjébe is bejutott. A zágrábi születésű művészt 2019-ben Horvátország elnöke a Marko Marulić képmását viselő Horvát Hajnalcsillag Érdemrenddel tüntette ki a kultúra terén elért kiemelkedő teljesítményéért és Horvátország nemzetközi hírnevének öregbítéséért.

Aljoša Jurinić szólistaként és zenekarokkal egyaránt fellépett olyan előkelő helyszíneken, mint a Carnegie Hall, a Wiener Musikverein, a Salle Cortot (Párizs), a Gasteig (München), a tokiói Opera City koncertterme, az Osaka Symphony Hall, a La Sala Verdi (Milánó), a BOZAR (Brüsszel), a Lisinski koncertterem (Zágráb) és a Kolarac (Belgrád), valamint fontos fesztiválokon, többen között a Serate Musicalin (Milánó), a Chopin és Európáján (Varsó), a Chopin Fesztiválon (Nohant), a Húsvéttól a Mennybemenetelig Fesztiválon (Tbiliszi), a Kijevi Nyári Zenei Estéken, a Chopin Fesztiválon (Mariánské Lázně), az International Keyboard Institute & Festivalon (New York), a Dubrovniki Nyári Fesztiválon és a Spliti Nyári Fesztiválon. 2018-ban és 2019-ben is turnézott Kínában, 2019 februárjában Japánban, 2020 szeptemberére pedig egy dél-koreai turnét tervez.

Zenekari fellépései során többek között szerepelt a Varsói Filharmonikusokkal, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Hallé Orchestrával, a Belga Nemzeti Zenekarral, a Flamand Királyi Filharmonikus Zenekarral, az Orchester Royal de Chambre de Wallonie-val, a Plauen-Zwickau Filharmonikusokkal, a Brnói Filharmonikusokkal, a Zágrábi Filharmonikusokkal, a Szarajevói Filharmonikusokkal, a Koszovói Filharmonikusokkal, valamint a Szerbiai Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarával. Olyan nagyra becsült karmesterek vezényletével játszott, mint Marin Alsop, Jacek Kaspszyk, Ivan Repušić, Thierry Fischer, Edward Gardner, Bojan Suđić, Paul Meyer, Daniel Smith, Leoš Svárovský és mások.

Lelkes kamarazenészként Aljoša Jurinić különösen eredményes duókat alkot a világszerte elismert Petrit Çekuval (gitár) és Luka Šulić-csal (cselló), akik közül az utóbbi elnyerte a rangos Orlando-díjat a 70. Dubrovniki Nyári Fesztiválon. Diszkográfiájában megtalálható a 2017-ben a CristoforiumArt kiadásában megjelent Chopin alive című szóló CD, amely egy kizárólag Chopin-darabokból álló szólóesten készült, egy a 2016-os Erzsébet királynő Zongoraverseny kiemelkedő darabjait tartalmazó CD-gyűjtemény díszdobozos kiadásban. továbbá Robert Schumann zongoraversenye, a 2012-es Robert Schumann versenyen készült felvételről. A KNS Classical gondozásában megjelenő új CD-jén hallható lesz Robert Schumann C-dúr fantáziája (Op. 17) és Frédéric Chopin 12 etűdje (Op. 25).

Aljoša Jurinić koncertdiplomáját (Konzertexamen) a Franz Liszt Weimari Zeneművészeti Egyetemen Grigory Gruzman vezetésével, mesterdiplomáját pedig a Zágrábi Egyetem Zeneakadémiáján, Ruben Dalibaltayan vezetésével szerezte meg. Művészi kifejezőerejét befolyásoló tanárai között többek között Eliso Virsaladze, Noel Flores és Jasna Reba is felsorolható. Horvátország, Ausztria, Németország és az Amerikai Egyesült Államok után jelenleg a kanadai Torontóban él.