Baco

BACO

Bibliotheca Alexandrina Chamber Orchestra

Alapítása óta a BACO több mint 500 koncertet adott, sokféle világpremiert tartott és számos nemzetközi zenei fesztiválon vett részt Európában és az arab világban egyaránt. Olyan nemzetközi vendég zenekarokkal együtt lépett fel, mint például a London Chamber Players, a BIT 20 csoport, a Geneva Chamber Orchestra, a Szír Nemzeti Zenekar, a Litván Szimfonikus Zenekar, a World Festival Choir és a Bonner Vokalisten Choir, valamint számos kiváló egyiptomi és nemzetközi szólistát és karmestert hívott közös munkára.

W. A. Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából bemutatta az első, róla készült arab dokumentumfilmet, amelyben több művéből hallhatók részletek, illetve amelyből a neves osztrák zeneszerző stílusát és életét is megismerhetjük. Továbbá ugyanezen alkalomból kiadott egy CD-t a dokumentumfilmben szereplő felvételekkel. Rögzítette a Miramar című, első egyiptomi kortárs operát, Sherif Mohie Eldin művét, amely Naguib Mahfouz azonos című regénye alapján készült.

A BACO emellett olyan zenei projekteket valósít meg, amelyek célja az egyiptomi zenei örökség dokumentálása és felélesztése. Így felvételre került Sayed Darwish Ten Adwar című CD-gyűjteménye kortárs hangszerelésben, az eredeti hangszerelés felvételével együtt. Két gyűjtemény is megjelent: az egyik vezető kortárs egyiptomi zeneszerzők műveit tartalmazza (amelyeket kifejezetten ehhez a felvételhez komponáltak), a másik pedig klasszikus műveket vezető egyiptomi szólisták előadásában. E projekt célja az egyiptomi zeneszerzők, zenészek és énekesek kreatív energiájának fókuszálása és dokumentálása. A zenekar nemrég Nayer Naguit választotta első karmesterének. Nagui komoly tervekkel érkezett, amelyben nemzetközi együttműködések, valamint gyermekekre és fiatalokra vonatkozó oktatási célok szerepelnek.