Banda Ádám

Banda Ádám

hegedűművész

Banda Ádám 1986-ban született Balassagyarmaton. 13 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek osztályába, ahol Perényi Eszter növendéke lett. Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kimagasló eredményt. 1998 és 2003 között Magyarországon három országos versenyen nyert első díjat. 2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen első helyezést ért el. 2005-ben Nagydíjat nyert a Dubai Nemzetközi Hegedűversenyen, majd a következő évben második díjat nyert a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját. 2007 szeptemberében a budapesti Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny első díjasa lett, és megkapta a Hubay-nagydíjat. 2011-ben elnyerte az ECHO Rising Stars nemzetközi díjat, amelynek keretében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott szólóestet a 2012/13-as évadban.

Banda Ádámot számos díjjal tüntették ki: 2001-ben Halász Ferenc-díjat kapott, 2004-ben Pro Europa-díjjal tüntették ki. 2007-ben megkapta a Junior Prima Primissima-díjat, majd ugyanebben az évben az Artisjus-díjat. 2009-ben Márciusi Ifjak Díjat kapott. 2012-ben Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. 2006-ban jelent meg első lemeze, amelyen saját átiratát is játssza zenekari kísérettel. 2011-ben „A magyar hegedű szelleme” címmel adták ki következő lemezét, amelyen Prunyi Ilonával és Kovalszki Máriával játszik.

A világ minden táján adott koncertet, többek között Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Vietnamban és Európa szinte minden országában. Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott szólóestet, többek között az Amszterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Musikverein-ban, a párizsi Cité de la Musique-ban, a brüsszeli BOZAR-ban, a barcelonai Palau de la Música-ban, a stockholmi Konserthusetben, a hamburgi Laeiszhalle-ban, az athéni Megaronban és a kölni Philharmonie-ban. Többször fellépett olyan kiváló művészekkel, mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Prunyi Ilona, Pinchas Steinberg, Perényi Miklós és Frankl Péter. 2018 októberében doktorrá avatták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg, 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít.