Bdz

Budafoki Dohnányi Zenekar

zenekar

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes az elmúlt harminc évben az ország egyik vezető együttesévé vált ügyvezető zeneigazgatója, Hollerung Gábor keze alatt. A zenekar karmestere Werner Gábor, első vendégkarmestere Guido Mancusi, rezidens zeneszerzője Gyöngyösi Levente.

A BDZ-nek közös bérletsorozata van Müpával, további két bérlete a Zeneakadémián, és jelentős szerepet játszik a fenntartó kerület kulturális életében. A Zempléni Fesztivál rezidens zenekara, emellett pedig a legrangosabb fesztiválok résztvevője. A BDZ olyan emblematikus produkciók közreműködője, létrehozója vagy kezdeményezője, mint a Cinemusic illetve Filmharmonikusok című filmzene koncertek, az Igazából karácsony – szimfonikus koncertshow, az Aranybál, az ingyenes Suli-koncertek, a közkedvelt Megérthető zene sorozat, vagy épp a Rémségek kicsiny éjszakája című halloween-koncert. A BDZ közreműködött már José Carreras, Andrea Bocelli, Sting vagy épp Quincy Jones koncertjén, továbbá évek óta állandó zenekara a Virtuózok című komolyzenei, tévés tehetségkutató műsornak.

A zenekar összetartással, aktív online koncert-élettel és hang-és képfelvételek rögzítésével töltötte a legnehezebb másfél-két évet a covid időszak alatt. A BDZ közönsége örömmel kísérte figyelemmel a behirdetett koncertek online formáját. A zenekar szinte valamennyi meghirdetett koncertje ingyenes online formában megvalósult.

A covid időszakot aktív zenéléssel és számos online koncerttel túlélve a Budafoki Dohnányi Zenekar újra teljes fényében ragyog. Bérletei, bérleten kívüli koncertjei szép számban követik egymást, újabb és újabb, a fiatalabb közönséget is bevonzó ötletek gazdagítják a zenekar palettáját.