Charles Olivieri Munroe 800x800 2021

Charles Olivieri-Munroe

karmester

Charles Olivieri-Munroe képes fogva tartani az emberek képzeletét, méghozzá „a tehetsége és a karizmája elegyével” (New York Times), valamint „a tiszta zenekari hangzás iránti szenvedélye” (Toronto Star) révén, amit az is alátámaszt, hogy számtalanszor bebizonyította: a nagyon különféle közönséggel is képes kapcsolatot teremteni.

A Krakkói Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és első karmestere (2015 óta); egyidejűleg (2013 óta) az Észak-Cseh Filharmonikus Zenekar első karmestere, korábban zenei vezetője (1997 óta). 2019-ben ő lett az újonnan kinevezett első vendégkarmester a németországi Thürringen Philharmonie élén.

Charles Olivieri-Munroe rendszeresen dirigál rangos zenekarokat, többek között az Izraeli Filharmonikusokat, a Montréali Szimfonikus Zenekart, a Torontói Szimfonikus Zenekart, a Buffalo Philharmonicot, a Sydney-i Szimfonikus Zenekart, a Berlin Deutsches Symphonie-Orchestert, a Kiotói Szimfonikusokat, a Szentpétervári és a Müncheni Szimfonikus Zenekart, a Danish Radio Symphony-t, a Cseh Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Szimfonikus Zenekart, a Varsói Filharmonikus Zenekart, a Royal Brussels Philharmonicot, továbbá a világ számos híres operaházában, például a sidney-i, a berlini, a hongkongi operaházban, a Frankfurt Alte-Operben, a Prágai Nemzeti Színházban, a velencei La Fenice operaházban és sok egyéb helyen is dolgozott már.

A máltai születésű karmester Kanadában nőtt fel, ahol a kiemelkedő pedagógusnál, Boris Berlinnél tanult zongorázni Királyi Zeneakadémián és a Torontói Egyetemen. 1992-ben végzett, majd három kanadai kormányzati ösztöndíjat is elnyert, így tanult Otakar Trhliknél Csehszlovákiában, illetve a brnói Janáček Zenei és Előadó-művészeti Akadémián.

Nemzetközi karrierje egy sor nemzetközi versenyen aratott győzelme után kezdődött, ami abban csúcsosodott ki, hogy 2000-ben elnyerte a Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztivál karmesterversenyének első díját.