Dankó Richárd 01

Dankó Richard

zongorista

Dankó Richard háromévesen kezdte zenei tanulmányait, majd tízéves korában felvételt nyert a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol zeneszerzést, zongorát és vezénylést tanult. Ezután a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban eltöltött két év alatt elsősorban a zeneszerzésben mélyült el, innen nyert felvételt 2016-ban első helyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékére, ahol 2020-ban szerezte meg diplomáját Fekete Gyula növendékeként.

Számos versenyen nyert díjakat, többek között a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért”-pályázat nyertese volt 2017-ben, ugyanebben az évben a Zeneakadémia Kodály-pályázatát is megnyerte, mely után a szlovén Dissonance Quartett mutatta be egy vonósnégyes kompozícióját. 2018-ban a Zeneakadémia és a Ljubljanai Zeneművészeti Egyetem által közösen szervezett Hugo Wolf-emlékév alkalmából meghirdetett pályázat nyertese lett, pályaművét nagy sikerrel mutatták be Ljubljanában és a Zeneakadémián is. 2021-ben A Nemzet Fiatal Tehetségeiért-ösztöndíjat és a Talentum Hungaricum-ösztöndíjat is megnyerte. Ugyanebben az évben 3. helyezést ért el Timor et Tremor c. darabjával az első HangKELTŐ zeneszerzőversenyen.

Fiatal kora ellenére olyan művészekkel dolgozott már együtt, mint Ligeti András, Simon Curtis vagy Snétberger Ferenc. Az elmúlt években a világ számos országában adott sikeres koncerteket, például Görögországban, Szlovéniában, Oroszországban, Lettországban és Kínában.

Jelenleg Petőfi Sándor Nemzeti Dal című művére komponál kantátát, melyre Balázs Jánostól kapott felkérést. A mű 2022. március 15-én fog elhangzani a Petőfi-emlékév keretein belül.