Eötvös Péter Fotó Felvégi Andrea 1

Eötvös Péter

zeneszerző

Eötvös Péter egyike a 20/21. századi zene legismertebb tolmácsolóinak.

Zeneszerző, karmester és tanár: mindhárom funkció magasfokon ötvöződik életművében. Erdélyben született 1944-ben. Aktív pályafutása eredményeként a zenei élet egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik, nemcsak nemzetközileg elismert karmesterként, hanem mint sikeres operák, zenekari művek és koncertek zeneszerzőjeként. Jelentős műveket komponált a világ vezető zenekarai, operaházai és hangszeres művészei részére.

Művei rendszeresen szerepelnek világszerte a nemzetközi fesztiválok és neves koncerttermek programjaiban, karmesterként pedig gyakran vezényel saját munkáira összpontosító projekteket, opera produkciókat.

Eötvös nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy tudását és tapasztalatait átadja a fiataloknak. Tanított a kölni és karlsruhei főiskolán, és rendszeresen tart mesterkurzusokat és szemináriumokat az egész világon. 1991-ben megalapította a „Nemzetközi Eötvös Intézetet” és 2004-ben az „Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt” fiatal zeneszerzők és karmesterek számára.

Budapesten él és dolgozik.