Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében.

Több cimbalommű született már az Ő képességeire komponálva, ilyen többek közt Kurtág György: Márta Ligatúrája, Eötvös Péter: Da Capo  című műve, Bella Máté: Sounds of Generations Y-Part II című cimbalomversenye.

Eddigi pályafutása alatt olyan  zenekaroknak volt már szólistája, mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchester Philharmonique de Radio France , RAI National Symphony Orchestra, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra,Remix Ensemble, Israel Contemporary Players, Ensemble Musikfabrik Köln, Tallinn Chamber Orchestra, Ligeti Ensemble.

A világ legfontosabb koncerttermeinek, fesztiváljainak visszatérő művésze.

Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát, aminek egyharmadát a saját produkcióval készítette. Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi szaklapok, hanem olyan újságok is, mint a The New York Times, Chicago Tribune, The Guardian.

Munkásságát eddig Magyar Örökség, Magyar Művészetért, Prima, Gramofon és Erkel Ferenc-díjjal jutalmazták.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.