Maurizio

Maurizio D’Alessandro

klarinétművész

 

Maurizio D’Alessandro a római S. Cecilia Konzervatóriumban klarinét szakon végzett. Később a Fribourg-i Consortium Classicumnál szerzett kamarazenei diplomát, majd a Berlini Filharmonikusok Dieter Klochernél és Karl Leisternél, valamint a Bécsi Filharmonikusoknál Peter Schimdlnél szerez mesterdiplomát.

Bassetkürtöt tanult a Hans Rudolf Staldernél, aki D’Alessandrót e hangszer specialistájaként írja le, és ez teszi őt azon kevés klarinétosok közé, akik igazi virtuózként játszanak.

D’Alessandro az ősi hangszerek zenei gyakorlatának tanulmányozásával is foglalkozott, és részt vett az ősi klarinétról szóló szemináriumokon a Milánói Polgári Zeneiskolában.

Később a római Tor Vergata Egyetem filozófia és irodalom szakán szerzett diplomát Claudia Colombatinál.

1988-ban megalapította az „A. Stadler Quartet”, amely számos fontos eredményt ért el: megnyerték a 4. zenei interpretációs versenyt Torinóban (1989), valamint a Capri-szigeti 4. Nemzetközi Versenyt (1990). Tévéműsorokban is szerepelt: zenéjét a Radiotelevisione Italiana számára rögzítette, és gyakran vendégeskedett a Svájci Nemzeti Rádió, a Radio France, az Argentin Radio-Television és a Vatikáni Rádió műsoraiban. Nagy tapasztalatot szerzett a kamarazene terén különböző hangszeres csoportokkal.

Szólistaként országszerte fellépett Olaszországban, és vendégként részt vett számos jelentős fesztiválon otthon és külföldön is, mint például a Pablo Casals Fesztivál Pradesben (Franciaország) és a Wilhelm Kempf Juteborgban (Németország). Koncertezett Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Magyarországon, Portugáliában, Spanyolországban, Kanadában, Argentínában, Kubában, Arab Emírségekben, Pakisztánban és Kazahsztánban, Kubában.

D’Alessandro karrierje során számos zenésszel dolgozott együtt, mint például: Richard Galliano, Bruno Canino, Jeremy Menhuin, Fernando Suarez Paz, Hugo Aisemberg, Michel Lethiec, Fausto Di Cesare, Roberto Cappello, Paolo Restani, Marcelo Nisinman, Kasimierz Morskj, Denis Weber, Amaury Wallez, Andre Cazalet, Cristian Ivaldi, Benoit Fromanger, Jean Louis Capezzali, Manfred Reuthe, János Acs; Matyas Antal, Marco Angius, Kazimierz Morski, Nicola Samale rendezőkkel is együttműködött. Klarinétos volt a Római Filharmonikus Zenekarban és a Mozart Sinfoniettában. Koncertezett a Philharmonia Chamber Players London, Venezia Quartet, Bernini Quartet, Budapest Kamarazenekar, Venezia Kamarazenekar, MAV Szimfonikus Zenekar Budapest, Craiova Színház Zenekara, Aacheni Vonós Filharmonikusok, a Nagyváradi Kamarazenekar és az Orchestra zenekarral. a kijevi.

2007-ben az olasz köztársasági elnöktől meghívást kapott Quirinale-ba; a koncertet az olaszországi RAI Radio Tre, Európában pedig az Eurorádió közvetítette élőben.