Simon Izabella High Res.photo Credit Liszt Academy Mihály Kondella

Simon Izabella

zongoraművész

Simon Izabella hét évesen kezdte zenei tanulmányait. 16 éves volt, amikor a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója lett, ahol többek között Rados Ferencnél és Kurtág Györgynél tanult.
Európa számos jelentős zenei központjában lépett fel, és rendszeres vendége számos nemzetközi zenei fesztiválnak, mint Schiff András és Heinz Holliger Ittingen Fesztiválja, az angliai Prussia Cove Fesztivál, a németországi Hitzacker Festival és a Heidelbergeri Tavszi Fesztivál, a szlovéniai Maribor Fesztivál, Davos (Svájc), a Cheltenam Fesztivál Angliában, Salzburg stb.
Gyakran lép fel kamarazenei koncerteken olyan művészekkel, mint Perényi Miklós, Steven Isserlis, Christoph Richter, Radovan Vlatkovic, Rost Andrea, hogy csak néhányat említsünk. Szólistaként a legjelentősebb magyar zenekarok mellett játszott a Kremerata Baltica (Gidon Kremer) és a Camerata Bern (Heinz Holliger) zenekarokkal is.
Két CD-je jelent meg, a Cant Art kiadónál Sass Sylvia szopránnal, a Warner Classics-nál Rost Andrea szopránnal, Bartók, Kodály és Ligeti műveivel. Gyakran szerepel a Magyar Rádió és Televízió, valamint a Svájci Rádió műsorán is.
A tekintélyes New York-i 92Y koncertteremben debütálása után vendégprofesszori állást kapott az amerikai Bard College-ba, és meghívták a Marlboro Music Fesztiválra.
Simon Izabella gyakran játszik négykezes, illetve két zongorára írott műveket férjével, Várjon Dénessel. Művészeti vezetői a kamara.hu-nak, Magyarország vezető kamarazenei fesztiváljának, amelyet a Liszt Ferenc Akadémián évente rendeznek meg.