750 3600 Edit Edit Edit

Szalai Lotti

gitárművész

Szalai Lotti 1999 ben született Veszprémben. Klasszikus gitártanulmányait 9 éves korában kezdte a helyi zeneiskolában, Balatonalmádiban, ahol már korán megmutatkozott zenei tehetsége. Már 14 éves kora előtt számos versenyen nyert díjat, többek között az I. Országos Gitárverseny 1. díját Balatonfüreden. 2014 ben sikeresen felvételizett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjébe , Dr. Eötvös József osztályába. Miután befejezte tanulmányait ebben az osztályban, a Zeneakadémián BA képzésén folytatta , ahol 2021 ben kiváló eredménnyel diplomázott.
Ugyanebben az évben felvételt nyert az Universität für Musik und darstellende Kunst Grazba , ahol jelenleg másodéves mesterszakos hallgató. Tanárai Prof. Paolo Pegoraro és Prof. Lukasz Kuropaczewski.
Számos díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken, többek között 1. díjat és nagydíjat a nyíregyházi (Magyarország) Nemzeti Gitárversenyen, 1. díjat a topolyai (Szerbia) Nemzetközi Gitárversenyen, 2. díjat a weimari Anna Amalia Gitárversenyen és 3. díjat a bécsi „Forum Gitarre Wien” versenyen
(Ausztria). Mindössze 18 évesen a legfiatalabb versenyzőként bejutott a rangos Budapesti Nemzetközi Gitárverseny döntőjébe, ahol Joaquín Rodrigo Concierto de Aranjuez című művét adta elő az Anima Musicae Kamarazenekar ral. 2017 ben elnyerte a Bank of China ösztöndíjat és a Junior Prima Díjat, a fiatal magyar zenészek egyik legjelentősebb elismerését. Számos alkalommal lépett fel rangos hazai és külföldi koncerttermekben. Gyakran vesz részt olyan kiváló gitárosok mesterkurzusain, mint Manuel Barrueco, Judicael Perroy, Margarita Escarpa, Pavel Steidl, Giampaolo Bandini és Marcin Dylla.