Névtelen Terv (49)

Vadim Repin

hegedűművész

Vadim Repin Szibériában született 1971-ben. Tizenegy évesen megnyerte a Wienawski verseny összes kategóriáját. Ezt követően debütált Moszkvában és Szentpéterváron, majd 14 évesen Tokióban, Münchenben, Berlinben és Helsinkiben, egy évvel később pedig a New York-i Carnegie Hallban mutatkozott be. 17 évesen ő lett a Reine Elisabeth Concours legfiatalabb nyertese.

 

A Warner Classics számára felvette Shostakovich, Prokofjev és Tchaikovsky nagyszerű orosz hegedűversenyeit. A Deutsche Grammophon számára a Beethoven-hegedűversenyt és a Kreutzer-szonátát vette fel Martha Argerich mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és Riccardo Muti-val, a Brahms-hegedűversenyt és a Duplaversenyt (Truls Mørk, cselló) a Gewandhaus Zenekarral és Riccardo Chaillyvel. A DG hármasai, Tchaikovsky és Rachmaninov, Mischa Maisky és Lang Lang mellett elnyerték az Echo-díjat, a Grieg, Janacek és César Franck szonátáit tartalmazó CD pedig Nikolai Lugansky-val a BBC zenei díját. 2010-ben elnyerte a legmagasabb Francia kitüntetéseket, a Victoire d’Honneur-t és a Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres címet. Pekingben 2014-ben a Központi Zenei Konzervatórium tiszteletbeli professzorává nevezték ki, és 2015-ben a Sanghaji Konzervatóriumtól is elnyerte ezt a címet.

 

2014 áprilisában alapította az évente megrendezett Transzibériai Művészeti Fesztivált, melynek művészeti vezetője. Repinnek dedikálta Benjamin Jusszupov a „Hegedű hangjai”, Lera Auerbach  a „De Profundis” és Sofia Gubaidulina a „Párbeszéd: Te és én” című hegedűversenyét. Fesztiváljának egyik fókuszában a fiatalok zenei nevelése áll, mesterkurzus sorozatot tart a salzburgi Mozarteum Egyetemen, a Donatella Flick Karmester versenyen Londonban és a Brüsszeli Concours Reine Elisabeth-en.

 

Daniel Hope-al és a Borusan Isztambuli Filharmonikus Zenekarral európai turnén mutatta be Mark-Anthony Turnage „Árnyék Járó” című kettős koncertjének világpremierjét és számos előadását. A közelmúlt kiemelt eseményei: „Pas de Deux” program fellépései a nemzetközi hírű balerinával, Svetlana Zakharova-val Hong Kongban, Muscatban, Japánban és Koreában, koncertek az Enescu Festival Bukarestben, Verbierben és a Montreali fesztiválon a RAI Torino Zenekarral, valamint Gubaidulina új hegedűversenyének előadásai Bécsben az RSO-val és Andres Mustonennel.

 

Vadim Repin Antonio Stradivari 1733 -as Rode hegedűjén játszik.