Cziffra Györgyre emlékeznek a Miskolci Egyetemen

Kovács Kati és Balázs János koncertje, emléktábla-avatás, filmvetítés.

Cziffra György az 1950-es években politikai fogolyként került Miskolcra, a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be, és csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét. A Cziffra György Emlékest keretében a legendás zongoraművészre emlékezik közös rendezvényén a Cziffra Fesztivál és a Miskolci Egyetem.

 

A Cziffra György Emlékesten Kovács Kati és Balázs János ad koncertet a Miskolci Egyetem Díszaulájában november 8-án, szerdán este 7 órától. Az esemény napján, délután a világhírű művész életét feldolgozó, Petrovics Eszter rendezte Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal című film ingyenesen megtekinthető a Miskolci Egyetem Főépületében. A Magyar Örökség és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész emlékére emléktáblát is avatnak a Főépület Üveg előcsarnokában.

 

Cziffra György a 20. század második felében a nemzetközi koncerttermek ünnepelt sztárja volt. Csodagyerekként indult, de pár év múlva a fronton találta magát. Hazatérése után a nyomorból a disszidálásban látta a kiutat. Menekülése nem sikerült, politikai fogolyként került Miskolcra, az egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be. Szabadulása után a pesti bárok sztárja lett. Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak játékáért, lenyűgöző improvizációiért. A ’40-es évek slágerdallamai mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai legendásak, a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részei. Ezt az időszakot idézi vissza Kovács Kati és Balázs János estje. A zenés utazás közben Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

 

A koncerten Kovács Katitól többek között azok az immár klasszikussá nemesült dallamok csendülnek fel, amelyek meghatározták az elmúlt hatvan évünket, és mindannyiunk, nők és férfiak, ifjak és örökifjak számára is hordoznak valamilyen jelentést, Balázs János zongoraművész pedig Cziffra leggyakrabban játszott repertoárjából válogat.

 

A Cziffra György Emlékest előtt a Miskolci Egyetem Főépületének Üveg előcsarnokában emléktáblát avatnak Cziffra György tiszteletére. Az emléktáblát Máger Ágnes miskolci festőművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának tagja, Miskolc díszpolgára készítette.

 

A Miskolci Egyetem Főépületében ingyenesen megtekinthető az idén márciusban bemutatott, Cziffra György életét bemutató új dokumentumfilm, a Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal. A 99 perces filmalkotás a Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával jött létre Cziffra György születésének 100. évfordulója apropóján, a világhírű zongoraművész sorsának és művészetének széleskörű megismertetése céljából.

 

Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség. További információ a Cziffra Fesztivál weboldalán és a helyszínen.

 

 

  1. november 8., szerda 15.30 Miskolci Egyetem, Főépület, Üveg előcsarnok

SZOBORAVATÁS

Díjtalanul látogatható program.

 

  1. november 8., szerda 16.30 Miskolci Egyetem, Főépület

FILMVETÍTÉS: CZIFFRA100 – TELE VAN A KÉT KEZEM BOLDOGSÁGGAL

Díjtalanul látogatható program. Bővebb információ:

 

  1. november 8., szerda 19.00 Miskolci Egyetem, Díszaula

CZIFFRA GYÖRGY EMLÉKEST – KOVÁCS KATI ÉS BALÁZS JÁNOS

Bővebben és jegyek: