Cziffra György Emlékest

Fellép: Kovács Kati és Balázs János

Program leírás

Cziffra György a 20. század második felének egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze a nemzetközi koncerttermek ünnepelt szárja volt. Csodagyerekként vették fel a Zeneakadémiára, de pár évvel később a pódium helyett már a fronton találta magát. Hazatérése után, mint oly sokan mások, a nyomorból a disszidálásban látta a kiutat. Külföldre menekülése azonban nem sikerült, így politikai fogolyként került Miskolcra a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be, és csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét. Szabadulása után a pesti bárok szárja lett Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak játékáért, lenyűgöző improvizációiért. A 40-es évek slágerdallamai mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai legendásak, a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részei. Ezt az időszakot idézi vissza Kovács Kati és Balázs János estje.

A koncerten többek között Kovács Katitól azok az immár klasszikussá nemesült dallamok csendülnek fel, amelyek meghatározták az elmúlt hatvan évünket, és mindannyiunk, nők és férfiak, ifjak és örökifjak számára is hordoznak valamilyen jelentést, valamint Cziffra leggyakrabban játszott repertoárjából válogat Balázs János zongoraművész.

Kovács Kati megkerülhetetlen alakja a magyar kultúrának, s ez korántsem csak a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjat kiérdemelt, egyedi és varázslatos művészetének tudható be. Lenyűgöző személyiségével, önazonosságával legalább akkora nyomot hagyott generációk emlékezetében, mint felejthetetlen dalaival. Szegő András így ír róla: „Kovács Kati életében a normákat tisztelő és betartó, miközben éneklésében mindig a végső határokat feszegető művész. Tehetsége vitathatatlan, hangja egyedülálló. A szeretet szolgálója, miközben abszolút öntörvényű és mindig a maga útját járja. Igazi szabad lélek.” A szintén Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Balázs János, a zenei stílusok és műfajok polihisztora mindig érzékeny, a pillanatból merítkező zongorajátékával teszi feledhetetlenné az estét. A zenés utazás közben Horváth Zita az Miskolci Egyetem rektora, a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

Szervezők: Miskolci Egyetem és Cziffra György Fesztivál

Támogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.