Balázs János zongoraestje

Zempléni Fesztivál

Program leírás

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész estje az Oremus-pincészet exkluzív vendéglátásával és borkostolójával a Cziffra György -emlékév keretében
Balázs János zongorajátékával ez alkalommal is beavatja a résztvevőket a bemutatott művek születésének történetébe, a zeneszerzők életútjába, háttérismeretekkel gazdagítva a közönséget.

A Zempléni Fesztivál és Cziffra György-emlékév közös programja.

A bor hosszú idő óta az emberi kultúra fontos része: már Salamon király arról beszélt, hogy csak a szerelmesek csókja édesebb a bornál. Liszt Ferenc bizonyára mélységesen egyetértett e kijelentéssel, hiszen minden téren kifinomult ízléssel bíró, életszerető ember lévén maga is odaadó híve volt a jó bornak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy kollégájának írott levél, amelyben rövid említést tesz néhány új művéről – például a h-moll szonátáról és a Haláltáncról –, sietve a címzettnek ajánlja egyik rapszódiáját, majd a lényegre térve hosszan áradozik egy eperillatú szekszárdiról. A borfogyasztás viszont zeneszó mellett a legélvezetesebb, a tudomány és a tapasztalatok szerint is. Balázs János borkedvelő romantikus szerzők olyan műveivel kínálja a közönséget, amelyek alkalmat adnak vágyakozásra, emlékezésre, vigasságra, a bátrabbaknak éneklésre vagy akár táncra is. Tavaly megjelent Improvisart című lemezéről néhány művet saját feldolgozásaival kelt valódi életre a zongoraművész, a darabok között pedig beavatja a hallgatóságot a zenei rejtelmeibe, a szerzők élettörténetébe.

Műsor

Liszt: Valse-Impromptu,
Liszt: A villa d’Este szökőkútjai,
Schumann-Liszt: Widmung,
Puccini-Balázs: Lauretta áriája,
Ponce-Balázs: Estrellita,
Brahms-Balázs: Magyar táncok ,
Strauss-Balázs: Reminiszcenciák

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.