Denis Matsuev

zongoraestje

Program leírás

Két nevezetes, rendkívüli igényű mű: Schumann zongoraciklusa, a Szimfonikus etűdök és Liszt filozofikus h-moll szonátája. Bevezetőül egy Haydn-szonáta, Schumann és Liszt között pedig egy Chopin-ballada és két Schubert-impromptu. Különleges műsor, mely hatalmas terhet ró az előadóra, de a közönségtől is sokat követel – utóbbinak ugyanis szintén „meg kell dolgoznia” az élményért. De hát ez így természetes, ha az alkalom a Cziffra Fesztivál, az előadó pedig korunk egyik legigényesebb zongoraművésze, Gyenyisz Macujev, aki mindig a lehető legmagasabbra helyezi a mércét.

Évtizedekkel ezelőtt a zongora gladiátoraként ismertük meg az irkutszki születésű fiatalembert. Kivételes állóképessége, rendkívüli virtuozitása alkalmassá tette arra, hogy egy estén szólaltassa meg Csajkovszkij, Rachmaninov vagy épp Liszt több versenyművét – olyan darabokat, melyekből egyet is elég eljátszani egy koncerten. Majd teltek az évek, s egyre többet tudtunk meg róla. Kiderült, milyen színgazdagon játszik, milyen költői, mennyire érzékeny a karakterek sokfélesége iránt, milyen remek a humora. Rájöttünk, hogy Macujev nemcsak rendkívüli virtuóz, akit Vladimir Horowitzhoz hasonlítanak, hanem érzékeny, sokoldalú művész, aki a mély mondanivalójú zenék iránt is fogékony. Ezen az estén két ilyet is hallhatunk tőle, hiszen Beethoven utolsó zongoraszonátája a filozofikus kései kompozíciók egyik nagyszabású példája, mely újszerű hangzásvilágán túl szokatlan formájának is köszönhette azt, hogy Thomas Mann a Doktor Faustusban a szonátaformától való búcsúként értelmezte. Liszt h-moll szonátája pedig fausti komplexitású mű, a maga egytételes, de több részre tagolódó formájával és mindent egy témából kibontó komponálásmódjával. Macujev, az egykori bajnok ma elmélyült gondolkodóként lép közönsége elé.

A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév szervezésében valósul meg.

Tájékoztatjuk kedves közönségünket, hogy 2021. november 1-től a Müpa épületébe belépni és ott tartózkodni kizárólag orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkban lehet.

Műsor

Haydn: Esz-dúr szonáta, Hob. XVI:52 (16′)
Beethoven: c-moll szonáta, op. 111
Chopin: f-moll ballada, op. 52 (11′)
Schubert: Esz-dúr impromptu, op. 90, No. 2 (5′)
Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90, No. 3 (6′)
Liszt: h-moll szonáta (30′)

 ***

Haydn: Sonata in E-flat major, Hob. XVI:52
Beethoven: Piano Sonata No. 32 in C minor, Op. 111
Chopin: Ballade No. 4 in F minor, Op. 52
Schubert: Impromptu in E-flat major, Op. 90, No. 2
Schubert: Impromptu in G-flat major, Op. 90, No. 3
Liszt: Piano Sonata in B minor

 

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.