Kiállításmegnyitó – A Senlis-i Saint Frambourg Kápolna

IMS Építészeti Fotogrammetriai Felmérési rajzaiból

Program leírás

A kiállítást megnyitja: Búzás Gergely, Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeum Visegrád igazgatója, zenei közreműködő: Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész

Cziffra György Magyarország elhagyását követően Franciaországba költözött, s hamarosan világhírnévre tett szert.

Különböző zenei fesztiválok valósultak meg anyagi támogatásával, melyek helyszínéül olyan középkori templomokat választott, amelyek eredeti funkciójukat elvesztve kiváló koncert helyszínként szolgálhattak. André Malraux miniszter (a 20. század jelentős francia kultúrpolitikusa) ötlete alapján a Párizs környéki Senlis-ban megvásárolta a Saint-Frambourg kápolnát. Az egykori királyi kápolna a franciaországi gótika egyik kiemelkedő alkotása, fontos építészeti, művészettörténeti részletekkel járul hozzá a Párizs környéki gótikus művészet megismeréséhez.

Az egyhajós, magyarországi viszonylatban „bazilika” méretű kápolna a korabeli fotók tanúsága szerint karosszéria lakatos műhelyként szolgált és roncsautók sorakoztak benne. Cziffra György a siralmasan leromlott templom kutatását és restaurálását komoly munkával és jelentős anyagiakkal támogatta, majd létrehozta a Liszt Ferenc auditóriumot, amely egyszerre szolgált koncertteremként, Liszt Ferenc emlékmúzeumként és a fiatal tehetségeket támogató Cziffra alapítvány székhelyeként.

Cziffra György halála után özvegye, Soleika Cziffra vette át az alapítvány irányítását, gondoskodott az épület kutatásának folytatásáról, és folyamatos karbantartásáról.

Magyar kutató csoport részvételével 2000-ben kezdődött meg egy komplex kutató program művészettörténész, régész és műemlékes mérnökök bevonásával.

A kutatások egyik jelentős feladata egy komplex régészeti-műemléki építészeti felmérés,melyek rajzi munkarészei alkotják jelen kiállítás bemutató anyagát.

Ezek a kiállított rajzok egységes dokumentációs rendszerbe integrálják az eddig feltárt régészeti jelenségeket, az álló építészeti részleteket, és ezeket összekapcsolja a gótikus kápolna műemléki dokumentációjával. Az IMS Építészeti Fotogrammetriai Felmérés a Fotogrammetria Kft, Vajda József és Győrfi Ilona műemlékes mérnök munkája. Mindez egy erre a célra kifejlesztett térinformatikai rendszerrel valósult meg, amely technológiát már több világörökségi helyszínen sikerrel alkalmaztak és kielégítik a legszigorúbb műszaki követelményeket. A felmérés kiterjedt a kápolna és a kripta alaprajzi részleteire a kripta és kápolna belső falaira, valamint a nyugati homlokzatra és a kapuépítményre. Olyan unikális részekkel kiegészítve, mint Joan Miró festett ablaküvegei a szentély gótikus ablakaiban és a nyugati homlokzat rózsaablakán, vagy a francia forradalom idején a templomból elhordott kövekből felépített Bellefontaine kápolna felmérési rajza. Ezek a rajzok 485×645 mm merített papíron 670×870 mm képkerettel kerülnek kiállításra.

Készül a kápolnáról 3D Integrált Interaktív Virtuális Multimédia, amely valamennyi kápolnához kapcsolódó információt összekapcsolja és lehetővé teszi internetes felületen a hozzáférést és virtuális megjelenítést.

(A Cziffra100 és a Cziffra Fesztivál rendezvénye a MOMKult-ban.)

Kiemelt szponzor MVM

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Műsor

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.