Koncert Liszt Ferenc isztambuli látogatásának 175. évfordulója alkalmából

Program leírás

Liszt sokéves virtuózi kalandozásának egyik legszélső pontja az Oszmán Birodalom fővárosa, Isztambul volt. 1847 június 8-án érkezett Abdul Medzsid szultán székvárosába, ahol Alexandre Kommendiger isztambuli zeneműkereskedőnél és zongorakészítőnél lakott, és öt hét alatt hat koncertet adott – ebből kettőt a szultáni palotában. Az uralkodó a gyémánttal berakott Nichan-Iftikhar rendet adományozta neki, Liszt pedig élete végéig kapcsolatot tartott a szultáni udvarral és az isztambuli zenei élettel. Koncertműsorainak törzsét operaparafrázisok, Schubert- és Schumann-átiratok tették ki, például A puritánok, a Norma és a Lammermoori Lucia dallamai, vagy az Erlkönig Liszt-féle átirata. Ezen páratlan esték különleges hangulatát idézi fel Balázs János a Cziffra György Emlékév és az isztambuli Magyar Kulturális Központ közös szervezésű hangversenyén, mely a török Kulturális és Turisztikai Minisztérium által szervezett több mint 300 programot és 2000 művészt felsorakoztató Beyoglu Kültür Yolu Fesztivál eseményeit gazdagítja.

Az est szólistája a különleges technikai adottságokkal rendelkező, valamint mély lírikus játékmódjáról ismert magyar zongoraművész, Balázs János. A közönség ismerheti a Londoni Barbican Centerből, a bécsi Konzerthausból, a brüsszeli Bozarból a moszkvai Csajkovszkij konzervatóriumból, vagy a barcelonai Palau de Musicaból. Olyan művészekkel koncertezik mint Vadim Repin, Mischa Maisky, Pinchas Steinberg, Vásáry Tamás, Stéphane Denève, és Jose Cura.

A koncert a török Kulturális és Turisztikai Minisztérium által szervezett Beyoglu Kültür Yolu (Beyoglu Kulturális Út) Fesztivál része.

(A Cziffra György-emlékév és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, és Magyarország Ankarai Nagykövetségének közös koncertje)

Műsor

Donizetti-Liszt: Lammermoori Lucia Reminiszcencia

Liszt: A villa d’Este szökőkútjai

Schumann-Liszt: Widmung

Rossini-Liszt-Cziffra: Tell Vilmos nyitány (rondo)

Verdi-Liszt: Rigoletto parafrázis

Chopin: 3 mazurka

Liszt: Szerelmi álmok No. 3

Liszt: 6. magyar rapszódia

Strauss-Cziffra-Balázs: Kék Duna keringő parafrázis

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.