BALÁZS JÁNOS ÉS A SZENT ISTVÁN FILHARMONIKUSOK

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny - Nyitóhangverseny

Program leírás

Közreműködik:

Balázs János – zongora
Szent István Filharmonikusok

vezényel: Kovács János

A Filharmónia Magyarország szervezésében, a világ vezető zongoraművészeinek zsűrizésével, a nagy hagyományokkal rendelkező Zeneakadémia falai között megrendezésre kerülő verseny felülmúlhatatlan élményeket ad a fellépő művészeknek és a közönségnek egyaránt. 2021-ben pedig újabb nyertes léphet a nagy elődök, Fischer Annie és Liszt Ferenc nyomdokába.

A verseny nyitókoncertjén Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész lép színpadra, aki idén a zsűri munkájában is részt vesz, valamint Cziffra György-emlékév művészeti vezetőjeként a zsűri által legjobbnak minősített Cziffra György átirat előadójának különdíjat ajánl fel, a verseny győztesének pedig koncertmeghívást a 2022-es budapesti Cziffra György Fesztivál eseménysorozatára.

2021-ben Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója mellett a világhírű Liszt interpretátor Cziffra György 100. évfordulójáról is megemlékezik a Nemzetközi Liszt Verseny. Ennek alkalmából a versenyanyagban több Liszt-műre reflektáló Cziffra-átirat is helyet kapott. A szervezők így lehetővé teszik,  hogy a világ legtehetségesebb ifjú zongoraművészei megismerkedjenek a Cziffra György féle zongoratechnikával, mely szorosan kötődik ahhoz a Liszt és Dohnányi által világhírűvé vált improvizatív jellegű romantikus gondolkodás módhoz, mely a magyar zongoraiskola aranykorát hivatott tovább éltetni.  

Műsor

Liszt: A bölcsőtől a sírig
Liszt: Magyar fantázia
Liszt: Les préludes
Liszt: Háromkirályok vonulása – induló (részlet a Krisztus oratóriumból)

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.