Magyar Fantázia

Az Orchestre Philharmonique de Radio France és Balázs János estje, Vezényel: Mikko Franck

Program leírás

A Cziffra György Emlékév egyik fénypontja lesz ez a koncert, melynek Párizs ad otthont, a Balázs János mellett közreműködő zenekar pedig az Orchestre Philharmonique de Radio France lesz. Nem véletlen ez az együttműködés, hiszen a hányatott sorsú magyar pianista emigránsként Franciaországban talált új otthonra, s intenzív kapcsolatot ápolt az ottani zeneélettel. A műsor franciaországi ősbemutatót is tartalmaz: a Cziffra Psodia zeneszerzője, Eötvös Péter saját személyes, gyerekkori emlékei és édesanyja révén is több szállal kapcsolódik a nagy zongoraművészhez.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint édesanyja azok közé tartozott, akik az ötvenes években segíteni igyekeztek a Miskolci Nehézipari Egyetem építésére kivezényelt, raboskodó Cziffra Györgynek, s egy presszóban ő maga is hallhatta gyerekként csodálatos zongorázását, amely a nehéz fizikai munkában elgyötört kezek állapota ellenére is magával ragadó volt. Cziffra Psodia című zongoraversenyében Cziffra sorsának viszontagságait kívánta a zene eszközeivel érzékeltetni.

A versenymű ajánlásának címzettje, Balázs János kossuth-díjas zongoraművész a hangverseny szólistája, Cziffra egyik parádés repertoárdarabját, Liszt grandiózus eleganciájú Magyar fantáziáját is megszólaltatja.

A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara még a két világháború közti korszakban, 1937-ben alakult. Az elmúlt évtizedekben olyan karmesterek vezették, mint Gilbert Amy, Marek Janowski, Myung-Whun Chung. Mai főzeneigazgatója, az 1979-ben született Mikko Franck a Jorma Panula nevével fémjelzett, világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje, 2015 óta áll a francia együttes élén.

Műsor

Eötvös : Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra – országos premier

Liszt: Magyar fantázia, 

 ***

Franck: d-moll szimfónia op. 48.

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.