Rachmaninov-esszencia 1. I A szerző összes zongoraversenye

A Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest koncertje

Program leírás

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András

Születésének százötvenedik évfordulója alkalmából az egyik legjelentősebb orosz romantikus zeneszerző, Sergey Rachmaninov emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen csak néhány zongoraművész tűzi műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét, partnerei pedig Keller András és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó, gigászi vállalkozás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható, amely a Cziffra Fesztiválon két részben lesz hallható: február 10-én és 25-én a Zeneakadémián.

Rachmaninov zongoraversenyeit egyszerre jellemzi a túláradó érzelmesség és a briliáns virtuozitás, de a változatos hangszerelésnek is mestere volt a szerző. Ezeket a műveket a zongorára írt legnehezebb alkotások között tartják számon, mivel az előadóknak komoly technikai követelményekkel kell szembenézniük a kívánt előadásmód eléréséhez, a közönség viszont élvezheti a zene gyönyörűségét.

A szerző első zongoraversenyét mindössze tizennyolc éves korában fejezte be, míg a negyediket 1926-ban, a Szovjetunióból való ­emigrálása után írta meg. A Rapszódia egy Paganini-témára ötödik, egyben utolsó, zongorára és zenekarra komponált darabja, amelyhez Paganini híres, 24. caprice-ának témáját használta fel.

Műsorvezető: Becze Szilvia

Jegyárak: 10 000 FT, 8000 FT, 6000 FT, 5000 FT, 4000 FT, 2000 FT. Bérlet a február 10-i és 25-i koncertekre (más kedvezménnyel nem összevonható): 14 000 FT, 12 000 FT, 10 000 FT, 8000 FT, 6000 FT, 3000 FT

Támogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Kiemelt szponzor: MVM

Műsor

Műsor: Rachmaninov: 1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1,

Rachmaninov: Rapszódia egy Paganini témára, op. 43.

***

Rachmaninov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.