Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása

Program leírás

Szirmay Zsanett Soundweaving című interdiszciplináris és interaktív projektje a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át egy nagyméretű installációba. A minták vizualitásuk mellett értelmezhető és lejátszható dallamokként is szolgálnak. Az installáció lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minták hangi leképzése a lyukkártyák segítségével, melyeket maga az alkotó lyukasztott. Ezek a lyukasztott kártyák képezik a dallamok kottáit. A minták alapja különböző Kárpát-medencei térség – bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi – ingeken és párnákon fellelhető népi hímzések részletei. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá.

A Soundweaving minden érzékszervet egyszerre mozgat meg és interakcióra invitál. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. Egyként tartozik az analóg és a digitális világhoz, amennyiben a kézzel készült hímzések lézervágott minták formájában értelmeződnek át. Ugyanakkor a vizuális világ auditív módon jelenik meg benne, illetve a zene grafikai karaktere jut szerephez a dallamsorok felépítésénél.  A kortárs képzőművészet határterületeit feszegető alkotás egyazon időben jeleníti meg a hagyomány és a technika, valamint a vizualitás és az auditív találkozását.

A Soundweaving első kiadásának zenei átírásában – a keresztszemes motívumok dallammá transzformálása – Tárkány-Kovács Bálint népzenész, zeneszerző működött közre. A projekt második kiadásának, a Soundweaving Middle East Edition – melyet a Közel-Keleti térség kultúrájának motívum világából származó szőnyegminták és építészeti elemek inspiráltak – zenei fejlesztése Vikukel Dániel kortárs zeneszerző, jazz-zenész érdeme.

SZIRMAY Zsanett textiltervezői, grafikusi és művésztanár 2017-ben végzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) textiltervező mester szakán. Rendszeres kiállítója a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, melynek 2013-tól tagja. 2014-től a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2015-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet képviselte a frankfurti Heimtextil szakvásáron. 2017-ben a Budapest Design Hét keretén belül résztvevője a Smart Design versenynek egy okos kísérleti hangzó jacquard szövettel, melynek fejlesztésén jelenleg is dolgozik.

A Soundweaving és a Soundweaving Middle East több európai és közel-keleti innovációs és posztdigitális designhetet és kiállítást megjárt alkotás, többek között: Vienna Design Week; One Design Week Plovdiv (Being Post Digital); Brain Bar Budapest Fesztivál; Bakui Kárpit Konferencia ISAC – Baku – National Museum of Azerbaijan, Dubai Design Week. A projekt a milánói designfesztivál legprogresszívebb alkotásai közé került be. 

A tárlat megtekinthető 2024. február 13-tól március 13-ig, keddtől péntekig 10:00 óra–18:00 óra, szombaton 10:00 óra–14:00 óra között.

A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan

 (A Cziffra Fesztivál, a MOMkult és a Hegyvidék Galéria közös eseménye)

Támogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Kiemelt szponzor: MVM

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.