Stefano Bollani: Napoli Trip & Cziffra-impressziók

Vendég: Balázs János (zongora)

A koncert technikai okok miatt elmarad.

További információ: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/stefano-bollani-napoli-trip-cziffra-impressziok-2021-11-03_20-00-bbnh

A száz esztendeje született Cziffra György legendásan sokoldalú muzsikus-személyiség volt. Megpróbáltatásokban gazdag sorsa számos zenei szerepkört osztott rá: nemcsak a klasszikus repertoár virtuóz műveiben remekelt, de nehéz éveiben bárzongoristaként is bámulatra késztette közönségét. Erőssége volt az improvizáció, a fantáziálás, bravúros parafrázisokat komponált népszerű romantikus művekre. A róla megemlékező centenáriumi fesztivál vendége, az olasz Stefano Bollani Cziffrához hasonlóan izgalmas, kihívásokat kedvelő zongoraművész.

Bollani, aki Milánóban született 1972-ben, hatévesen kezdte meg zenei tanulmányait, de már tizenöt esztendősen beindult máig tartó koncertező tevékenysége. Hivatalosan jazzmuzsikusként tartják számon, ám a popzene és a klasszikus hangversenyélet világában is megfordult. Stiláris és műfaji határokat nem ismerő nyitottságát jól példázza, hogy a jazz berkeiben olyan nemzetközi nagyságokkal működött együtt, mint Chick Corea, Bill Frisell, Pat Metheny, Bobby McFerrin vagy Lee Konitz, míg a klasszikus zene területén olyan partnerei akadtak, mint Riccardo Chailly, Daniel Harding, Kristjan Järvi, Zubin Mehta vagy Antonio Pappano. Budapesti fellépésének alapját Napoli Trip című koncertműsora képezi: a zongoraművész számára ebben a programban a népszerű nápolyi dalkincs szolgál inspirációval. Mivel a fesztivál, amelynek meghívottja, Cziffra György művészetéről emlékezik meg, Stefano Bollani az est egyik fejezetében Rossini, Puccini és Leoncavallo operáinak közkedvelt áriáira improvizál, s bizonyára az is izgalmas pillanatokat tartogat majd számunkra, mikor az olasz művész a koncert vendége, Balázs János társaságában vállalkozik közös kétzongorás rögtönzésre.

A Müpa és a Cziffra György-emlékév közös koncertje.

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.