Tárlatvezetés – “Árnyékból a fénybe”

Kiállítás Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából

Program leírás

Ha Isten szereti egy teremtményét, megmutatja neki a legnagyobb boldogságot és a legnagyobb nyomorúságot – vallja Thornton Wilder A teremtés nyolcadik napja című regényében. A világhírű magyar zongoravirtuóz, Cziffra György (1921–1994) életében nélkülözés és bőség, üldöztetés és ünneplés egyaránt akadt. Ezt a regénybe illő pályát tárja elénk a művész születésének centenáriumán a Müpa Cziffra100 tablókiállítása.
A cigányzenész családból származó fiatalembert Dohnányi Ernő segíti bejutni – nyolcévesen! – a Zeneakadémiára, ahol rajta kívül Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre tanítja. Besorozzák, harcol a II. világháborúban, szovjet fogságba esik, megszökik, hazatér, hogy 1945 után a pesti éjszaka bárjaiban zongorázzon megélhetéséért. 1950-ben megpróbál külföldre menekülni, de elfogják, és feleségével együtt bebörtönözik. Csak 1956-ban emigrálhat Nyugatra, hogy Franciaországban új életet kezdve végre elindulhasson a megérdemelt világhír felé. A balsors azonban még az ünnepelt világsztár életébe is beleszól, mikor karmester fia, ifj. Cziffra György harminckilenc évesen, 1981-ben egy lakástűzben életét veszti.
A Müpa tablókiállítása bemutatja a művész életútját, a pályakép fejezeteihez társítva az újsághíreket, kritikákat – az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait. Anekdotákat olvashatunk Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki lokálból lokálba követte a művészt a pesti éjszakában, hogy hallhassa játékát, és a költő Határ Győzőtől, aki Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik. Az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és Eötvös Péter Cziffra Psodiája.
Kurátor: Kiss Eszter Veronika

A november 5-i tárlatvezetést Kiss Eszter Veronika zenetörténész, a kiállítás kurátora tartja.
A tárlatvezetésen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött: info@cziffrafesztival.hu

Felhívjuk a tárlatvezetésre érkezők figyelmét, hogy a rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, a rendezvényen kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése.

(A MÜPA és a Cziffra György-emlékév közös rendezvénye)

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.