Zenés tárlatvezetés Dóra Ádám és Koszorús Rita kiállításán

Cziffra György Fesztivál

Program leírás

Közreműködik: Oláh Vilmos (gitárművész)

A kiállítás megtekinthető 2022. január 27- február 26. közöttt

Koszorús Rita és Dóra Ádám művészete több közös szálon kapcsolódik egymáshoz, miközben egymástól függetlenül alakítják stílusukat, amely egyedi megoldásokat, technikai megvalósításokat mutat. Mindkét művész alkotásai az ábrázolás és az absztrakció határán egyensúlyoznak, nem a valós látványt, hanem annak vízióját, a maguk vizuális világán keresztül átszűrt és feldolgozott „élményt” rögzítik a képalkotás során. A kompozíciók elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

Az idő fogalma kulcsfontosságú mindkét művész alkotó folyamataiban. Saját koruk vizuális kultúrájára, jelenségeire reflektálnak, miközben az idő múlásának megállítása, valamint a nosztalgia témája foglalkoztatja őket, az utazások során rögzült emlékképek képzőművészeti eszközökkel történő megörökítése a céljuk. Tudatos képalkotók, de a választás lehetőségének fenntartása, illetve a véletlen alkotótársként való behívása különleges egyensúlyt hoznak létre a képeken, az ábrázolt elemek véletlenszerű és direkt összekapcsolása harmóniába kerül. Szabadon játszanak, kísérleteznek az egyes képi elemek, textúrák és rétegek összeillesztésével, összemosásával, egymásra helyezésével, ismétlésével. A vissza-visszatérő motívumok új kontextusba kerülve egy gazdag és tágan értelmezhető festői nyelvezetet eredményeznek.

Koszorús Rita a festészeti eszközök mellett a kollázs, a ragasztás technikáját alkalmazva hozza létre geometrikus absztrakt munkáit, elmozdulva a térbeliség felé, amely alkotások gondolati hátterében a dadaizmus áll. Dóra Ádám elsősorban festészeti kérdésekre keresi a választ, az absztrahált formák kidolgozatlansága, esetlegessége és a gesztusszerű ábrázolásmód a hangsúlyosabb; festőibb, oldottabb megoldások jellemzik művészetét.

A kiállítás a Cziffra Fesztivál keretében kerül megrendezésre. A tárlat kísérőrendezvényeként lehetőség nyílik egy zenés tárlatvezetésen részt venni, amelyen fiatal zeneművészek improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők, Cziffra György emléke, zenei tehetsége, kiváló improvizációs képessége előtt tisztelegve. A kiállított alkotások tudatosan, de mégis ihletetten felépített motívumvilága azt a fajta játékosságot, variációs művészetet, kreativitást idézhetik fel bennünk, amelyet Cziffra György zongorajátéka közben élhetünk át. Cziffra György művészet- és művészpártolói tevékenységéhez hasonlóan, — amelyet a senlis-i Saint-Frambourg-kápolnában valósított meg —, a MOMkult tagintézménye, a Hegyvidék Galéria is minden évben biztosít kiállítási lehetőséget olyan fiatal, pályájuk elején járó képzőművészek számára, országhatártól függetlenül, mint Koszorús Rita és Dóra Ádám.

A kiállítás kurátora: Kallós Judit művészettörténés

A tárlatvezetésen való részvétel, valamint a kiállítás megtekintése (keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között) regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges

Jegyek kaphatók, illetve regisztrálni a hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges 2022. január 27-től.

Kiemelt szponzor: MVM

Műsor

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.