Zongoravirágok

Hommage a Cziffra György

Program leírás

Közreműködik:

  • Rozsonits Ildikó
  • Balogh Ádám
  • Palázs-Piri Soma
  • Magyar Valentin
  • Kovács Gergely
  • Robotka Bertalan
  • Hirling Bettina
  • Xu Quian

Kétségtelen, hogy a gondolattársítás mögött – tudat alatt – Cziffra György megrázó önéletrajzi könyvének címe (Ágyúk és virágok) rejtőzik. Mindkettőből bőven kijutott a 20. század egyik legeredetibb zongoraművészének. De virágok alatt egyben olyan rövid koncertekre is gondoltunk, amelyeket reményekkel teli, tehetséges, fiatal zongoraművészek tesznek le képzeletben Cziffra György zongorájára. Egy olyan generáció tagjai, mely a háborút és a diktatúrát már csak nagyszülei – ugyancsak szájhagyományra épülő – emlékei alapján képzelhetik el, félig értetlenül olyan korszakok irányában, amikor egy karriert egy behívóparancs, egy ítélet, egy rágalom egyik pillanatról a másikra megtörhetett.

Tóth Aladár, a II. világháború előtti időszak legjelentősebb magyar zenekritikusa látnoki mondatot vetett papírra 1934-ben, amikor egy növendékhangversenyen a 12 éves Cziffra Gyurit játszani hallotta: „Ez a Cziffra Gyuri valóságos kis zene-Herkules, aki már bölcsőjében megfojtja a kígyókat. Kívánjuk, hogy sohase ismerje meg a gonosz sorsok Nessus-ingét…”

De nem így lett. A méreggel átitatott „Nessus-ing”rákerült a zenei Herkulesre, aki a szenvedés évei, évtizedei után talán ezért is fektetett nagy súlyt a fiatalok támogatására, emlékezve a saját fiatalságának nehézségeire. Hogy ő szenvedve, de mégis győztesen került ki a megpróbáltatásokból, azt valóban művészete herkulesi erejének köszönhette. Ma, a – reméljük – jóval szerencsésebb nemzedék emlékezik rá négy koncerten. Nyolc olyan fiatalt hívtunk meg, akiknek neve már nem ismeretlen a zenekedvelők között, de akik még csak a kapujában vannak ígéretes pályájuknak. Fedezzük fel őket együtt!

A Magyar Zene Háza és Cziffra György-emlékév közös koncertje.

Műsor

14:00 Rozsonits Ildikó
Liszt: h-moll ballada
Liszt: 5. Transzcendens Etűd (Lidércfény)
Ligeti: Ördöglétra (13. etűd)


14:30 Orsovai Endre

Chopin: f- moll ballada
Bartók: Szabadban


15:00 Csőke Noémi

Schumann: g-moll szonáta
Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra


15:30 Robotka Bertalan

Bach: Olasz koncert (BWV. 971.)
Bach: (d-moll) Kromatikus fantázia és fúga BWV. 903.


16:00 Hirling Bettina

Schumann – Carnaval Op.


16:30 Magyar Valentin

F. Schubert – F. Liszt: Soirées de Vienne No. 6.
F. Schubert – F. Liszt: Der Müller und der Bach
F. Schubert – F. Liszt: Soirées de Vienne No. 7.


17:00 Kovács Gergely

Alexandr Szkrjabin: 2. gisz-moll Szonáta
Liszt Ferenc: Spanyol rapszódia

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.