Fókuszban a fiatalok

Program leírás

A Cziffra Fesztivál elkötelezett támogatója a jövő előadóművész generációinak, melynek keretében minden évben kiválasztják azon fiatal tehetséges művészeket, akiket nemcsak anyagi és erkölcsi elismeréssel, hanem fellépési lehetőségekkel és szakmai mentorálással segítenek. Ezúttal a fesztivál kivételes tehetségű díjazottjai mutatkoznak be.
(A Cziffra Fesztivál és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjtemény közös koncertje)

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A regisztrációról további információk hamarosan.

Műsor

Előadások

2025.
02.14.

péntek
18:00

Budapest

Ötpacsira Szalon

   Nem rendelhető

Liszt-esszencia Cziffra György születésnapján

Balázs János zongoraestje

Program leírás

Cziffra György születésének évfordulója kiemelkedő esemény nem csak a hazai, de az európai zenetörténet szempontjából is, nem csoda, hogy a Cziffra Fesztivál budapesti jubileumi programjainak is ez az alkalom a nyitóeseménye, s egyben az egyik fénypontja. Olyan origó, melyhez a legendás zongoraművész tisztelői, az ő szellemében alkotó művészek és a közönség is mindig igazodhat. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a tőle már megszokott módon, erre az estére is egy különleges vállalkozással, Liszt Ferenc összes, mind a tizenkilenc magyar rapszódiájának előadásával készül. A koncert kiváló alkalom arra, hogy a művész játékán keresztül átfogó képet kapjunk a Cziffra György számára komoly sorvezetőként szolgáló liszti életműről, hiszen az elhangzó, a zongora magasiskoláját képviselő darabok a szerző több alkotói korszakát, mintegy öt évtizedet ölelnek fel, elegyítve a romantikus virtuozitás, a népzenei motívumok és a messzemenőkig pontos zenei utasítások olykor egymásnak ellentmondó aspektusait.

A koncert elején kerül átadásra a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díja és Innovatív Zenei Projekt díja. 

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség, 10. kerületi Önkormányzat

Műsor

 Liszt:19 (összes) magyar rapszódia 

Előadások

2024.
11.05.

kedd
19:30

Budapest

Zeneakadémia, Nagyterem

Nikolai Lugansky zongoraestje

Program leírás

Nikolai Lugansky orosz zongoraművész visszatérő vendég Budapesten, akit ezúttal szólóban hallgathat meg a Cziffra Fesztivál közönsége a Zeneakadémián. A művész a 19. századi szalonok világát idéző, közben pedig új műfajt teremtő, Dalok szöveg nélkül című, Mendelssohn által zongorára komponált sorozatból válogat, de elhozza a tőle megszokott repertoár gerincének számító Chopin-művek két darabját is. Felcsendül az új esztétika, a vokális és a zongorára írt darabok átjárhatóságának ékes példájaként felvonuló, az elsők között publikált noktürnje, az op. 27-es Desz-dúr, valamint az 54-es opusszámmal ellátott f-moll ballada is. A műfaji kategóriák közötti párbeszéd létjogosultságát erősíti az a két, az est folyamán megszólaló Wagner-parafrázis is, melyekből a Nibelung-tetralógia utolsó felvonása által ihletett darabot maga a zongoraművész jegyzi, az Izolda szerelmi halálát megidéző kompozíciót pedig jól ismert liszti formában adja majd elő.

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Műsor

Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül (válogatás)

Chopin: Desz-dúr noktürn, op. 27, f-moll ballada, op. 52,

Wagner-Lugansky: 4 tétel az Istenek alkonya című operából

Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála

Előadások

2024.
12.09.

hétfő
19:30

Budapest

Zeneakadémia, Nagyterem

Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje a Cziffra Fesztiválon

Program leírás

Martha Argerich és Mischa Maisky a klasszikus zenei színtér legfényesebb csillagai, akikre még sok utánuk következő generáció fog emlékezni. Rajongóik egyetlen hangról, egyetlen futamról is megismerik játékukat. A két világhírű virtuóz legendás művészkapcsolata immár félévszázados – markáns látásmódjuk, romantikus gondolkodásmódjuk közös zenélésük sosem apadó kútja. Tüzes, energikus, mindig egyedi és kompromisszumok nélküli játékuk utánozhatatlanná teszi őket. Különleges ünnep minden alkalom, amikor együtt lépnek színpadra, s a Cziffra Fesztivál történetében már nem először esik meg. Ezúttal a cselló-zongora repertoár nagy klasszikusait hozzák el a Müpába. Például Beethoven legérettebb alkotását a műfajban, amelynek zárófúgáját későbbi nagy művei előfutárának tartják. Schubert a-moll szonátája egy korabeli találmányra, a vonós gitárnak is nevezett hathúros arpeggionéra született, s bár a mű célja csupán a hangszerrel való kísérletezés volt, annak letűnte után a csellóirodalom egyik legkedveltebb darabja lett. Valószínűleg Grieg sem vizionálta szonátája hatalmas sikerét: egy igencsak nehéz időszakában komponálta, amikor minden leírt hangért meg kellett harcolnia önmagával. Küzdelme a legmagasabb művészetté nemesedett ebben a darabban.

 Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Műsor

Beethoven: D-dúr cselló-zongora szonáta, op.102/2.

Schubert: A-moll (Arpeggione) szonáta csellóra és zongorára

***

Grieg: a-moll cselló-zongora szonáta, op. 36

Előadások

2024.
12.14.

szombat
19:30

Budapest

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fazil Say zongoraestje

Program leírás

Mintha Cziffra Györgyöt hallanánk, amikor Fazil Say megfogalmazza művészi hitvallását: műfaji kötöttségektől függetlenül csak jó és rossz zene létezik. Nem meglepő, hogy 2008 óta az Európai Unió felkérésére a kultúrák közötti párbeszéd nagyköveteként tevékenykedik. Rendszeresen meghívást kap a New York-i, Izraeli, Baltimore-i, Szentpétervári és a BBC Filharmonikusoktól, a Bécsi Szimfonikusoktól és a Francia Nemzeti Zenekartól, fellépett már a Carnegie Hallban és számos rangos fesztiválon. A világ minden táján lázba hozza a közönséget lenyűgözően egyedi, meglepetésekkel teli játékával. És persze sziporkázó átirataival, vagy éppen saját kompozícióival, hiszen nemcsak zongoraművészként, hanem zeneszerzőként, jazz-zenészként is aktív szereplője a kulturális színtérnek. Zeneakadémiai koncertjén ezer arcából megmutatja a legfontosabbakat: Mozart-interpretációi (időnként jazz-zel fűszerezve) legendásak, a nagy francia impresszionisták idilli szabadsággal szólnak keze alatt, saját műveiben pedig hangokba önti ars poeticája esszenciáját.

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Műsor

Debussy: Prelűdök (válogatás), holdfény

Ravel: Miroirs (válogatás)

Mozart: Á-dúr zongoraszonáta, KV. 331

*** 

Fazil Say: Zongoraszonáta „Yeni hayat”, op. 99, 4 Ballada, Jazz fantáziák

Előadások

2025.
02.18.

kedd
19:30

Budapest

Zeneakadémia, Nagyterem

Csajkovszkij- esszencia

Balázs János, Keller András, Perényi Miklós, Concerto Budapest

Program leírás

Közreműködik: Balázs János, Keller András, Perényi Miklós, Concerto Budapest

„Ki kell irtani belőle a banalitásokat, és játszhatóvá kell tenni néhány lejátszhatatlan részt” – írta a világhírű zongoraművész-karmester, Nyikolaj Rubinstein a b-moll zongoraversenyről. Az azóta is a világ talán legismertebb és legnépszerűbb versenyműveként számon tartott darab végül CsajkovszkijTchaikovsky-t igazolta, aki mit sem változtatva a darabon egyszerűen csak törölte a Rubinsteinek szóló ajánlást. A művet ezúttal Balázs János szólójával halljuk a Concerto Budapest kíséretében. A zenekar előadásában hangzik el az egy titkos szerelem és annak tragikus végét feldolgozó Francesca da Rimini című szimfonikus fantázia is, amit éppen a zongoraversenyről lesújtó kritikát megfogalmazó karmester mutatott be egykor. Igazi különlegességének ígérkezik az a-moll zongoratrió, mely Csajkovszkij  egyetlen olyan műve, mely a zongora, a hegedű és a cselló hármasára íródott. A szimfonikus zenekari hangzást és apparátust előnyben részesítő szerző csak élete végén fordult a kamarazene felé, leveleiben pedig még ekkoriban is több alkalommal adott hangot annak, hogy mennyire nem tudja elképzelni a zongora hangját efféle felállásban. A trió gondolata mindenek ellenére nem hagyta nyugodni, megszületésének pedig végül pályatársa és barátja, Rubinstein halála adott okot. A trió előadásában Perényi Miklós mellett Keller András lesz Balázs János partenere.

Jegyvásárlás hamarosan.

(A Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest közös koncertje)

Támogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Műsor

Csajkovszkij: a-moll zongoratrió, op. 5

Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny

***

Csajkovszkij: Francesca Da Rimini

Előadások

2025.
02.19.

szerda
19:30

Budapest

Zeneakadémia, Nagyterem

Társszervező:

Concerto Budapest

   Nem rendelhető

Találkát adott a sors | Gubik Petra és Balázs János estje

Dramaturg: O. Horváth Sári

Program leírás

Saját döntéseink mellett találkozásaink, embertársainkkal való kapcsolataink határozzák meg életünket, szüntelenül formálják személyiségünket, és terelnek minket a végzetünk felé. Cziffra György megpróbáltatások sorával volt kénytelen szembenézni, hogy kiteljesíthesse bámulatos tehetségét. S bár életének eseményei önmagukban is lehengerlők, ha kicsit figyelmesebben tekintünk e sorsra, világossá válik: valójában kapcsolatai, fontos találkozásai, hozzá közel és távolabb álló embertársai voltak útjának terelői, segítői. 

Balázs János, Cziffra örökségének egyik leggondosabb művelője Gubik Petra Junior Prima Díjas színésznő segítségével idézi fel e legendás sors fontos mozzanatait. Próza és muzsika, klasszikus- és könnyűzene együttes erővel varázsolja a színpadra a történelem legviharosabb korszakát, régi pesti lokálok hangulatát, bensőséges jeleneteket és tanulságos fordulatokat, amelyekbe nem csak belefeledkezni érdemes: tanulnunk is illik belőlük.

Jegyvásárlás hamarosan.

(A Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös koncertje)

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Előadások

2024.
11.07.

csütörtök
19:00

Nagykanizsa

Hevesi Sándor Művelődési Központ

Társszervező:

Filharmónia Magyarország

   Nem rendelhető

Hommage a Cziffra

Balázs János zongoraestje

Program leírás

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Műsor

Előadások

2024.
10.29.

kedd
19:00

Oslo

The Norwegian Academy of Music

   Nem rendelhető

Hommage á Cziffra – Új generáció

Pusker Júlia és Grzegorz Skrobinski hegedű-zongoraestje

Program leírás

Közreműködik: Pusker Júlia (hegedű), Grzegorz Skrobinski (zongora)

A magyarországi Cziffra Fesztivál, valamint Lengyelország egyik legrangosabb tematikus klasszikus zenei fesztiváljának együttműködése – melyek keretében többek között a chopini hagyaték talál közös nevezőre mindazzal, amit a legendás Cziffra György az utókorra hagyott – , nem újkeletű.

A két ország zenei hagyományainak és azok kapcsolódási pontjainak ékes példája Pusker Júlia Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas hegedűművész és Grzegorz Skrobinski zongoraművész, a varsói Chopin Zeneművészeti Egyetem adjunktusának közös estje. A két művész a 19-20. század fordulójának hegedűre és zongorára írt kamararepertoárjába enged bepillantást hat zeneszerző alkotásain keresztül. A koncert első felében a lengyel zenéé a főszerep, Wieniawski Scherzo tarantellája és Szymanowski op. 40-es, Paganini ihlette kompozíciója hangzik el, míg az est hátralévő részében Bartóktól egészen Hubay Jenőig ível a program. Megszólal a méltán népszerű 1. rapszódia, melynek verbunkos dallama szilaj mulatságba torkollik, valamint a Román népi táncokból készített átirat is. Kodály híres Adaggiója ezúttal hegedűn hallható, az 1905-ös változatban, majd felcsendül a kor ünnepelt hegedűművésze, Vecsey Ferenc virtuóz kompozíciója is. Az estet a magyar hegedűiskola alapjainak letéteményese, Hubay Jenő Carmen-fantáziája zárja. 

A Cziffra Fesztivál és a Polish Music Festival közös eseménye

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Műsor

Műsor: K. Szymanowski: 3 Caprices de Paganini, Op. 40,

H. Wieniawski: Scherzo tarantella 

***

Bartók: Rhapsody No.1,

Kodály: Adagio,

Bartók: Romanian dances,

Vecsey: Valse Triste

Hubay: Carmen Fantasy

Előadások

2024.
07.21.

vasárnap
19:00

Krakkó

Collegium Novum Aula

Társszervező:

Polish Music Festival

   Nem rendelhető