Váradi Judit a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense. Közép- és felsőfokú tanulmányait Debrecenben végezte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult. 2010-ben doktori fokozatot szerzett (PhD) a Jyväskylä-i Egyetemen (Finnország),  értekezésének címe: Hogyan neveljünk értő közönséget a komolyzenének.

2016 óta óraadó Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen. 2015 óta a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program oktatója és témavezetője. A Debreceni Zenepedagógia Konferencia alapítója. Két lemezfelvétele van, amin állandó kamarapartnerével a kortárs magyar zeneszerzők szaxofonra és zongorára írt műveit rögzítették. 2017 óta a MTA Köztestületi tagja. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar művészeti igazgatója.

2010-ben Artisjus díjat, 2019-ben Debrecen Kultúrájáért Díjat kapott.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet támogatásával a zenepedagógiai kutatócsoport vezetőjeként több kutatást indított.