Cziffra100

Szabó Marcell és a Filarmonica George Enescu koncertje

Program leírás

Közreműködik: Szabó Marcell (zongora), Filarmonica George Enescu, vezényel: Ion Iosif Prunner

Bukarestben, a George Enescu Filharmónia koncerttermében, a Román Ateneumban a Cziffra György-emlékév keretében két egymást követő este csendül fel Liszt Ferenc 1., Esz-dúr zongoraversenye, mely Cziffra György repertoárjában kiemelkedő szerepet játszott, és amelyet négy alkalommal is lemezre játszott, André Vandernoot, ifj. Cziffra György, Lehel György és Pierre Dervaux vezényletével.

A George Enescu Filharmónia zenekara 140 éves múltra tekint vissza, Románia legjelesebb szimfonikus zenekara. Enescu halától, 1955-től viseli a világhírű román zeneszerző nevét. Szintén a filharmónia nevéhez kötődik a George Enescu Fesztivál létrejötte, hiszen egykori vezetője, George Georgescu karmester kezdeményezésére tartották első kiadását 1958-ban.

A bukaresti hangversenyek szólistája Szabó Marcell, aki 2019-ben a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjában részesült. A George Enescu Filharmónia zenekarát Iosif Ion Prunner vezényli.

Liszt Ferenc 1. zongoraversenye mellett műsoron a Liszt által megteremtett műfaj, a szimfonikus költemény későromantikus művelőjének, Richard Straussnak két opusa szólal meg: Esz-dúr szerenád 13 fúvós hangszerre, op. 7 és Metamorfózis 23 vonós hangszerre.

 

A Cziffra György-emlékév és a Filarmonica George Enescu közös koncertje. A Cziffra György-emlékév külföldi programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Liszt Ferenc: 1. (Esz-dúr) zongoraverseny S124

***

Strauss: Esz-dúr szerenád 13 fúvós hangszerre Op 7;

R. Strauss: Metamorfózis 23 vonós hangszerre

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.