Cziffra ’56

emlékkoncert

Program leírás

Közreműködik:

Balázs János (zongora), a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, vezényel: Takács-Nagy Gábor

Az 1956-os év hazánk történelmében és Cziffra György életében egyaránt meghatározó esztendő volt, s akadt akkor egy forró hangulatú és viharos sikerű koncert, amely valósággal példázatosan kapcsolta össze egymással a művész és nemzete sorsát. A friss Liszt-díjas Cziffra ugyanis október 22-én, a Mario Rossi által vezényelt Állami Hangversenyzenekar társaságában előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. zongoraversenyét, s ez a produkció éppúgy felszabadító erejű visszatalálást jelentett közös eszményeinkhez, mint a másnap kitört forradalom. 65 év múltán e hangverseny emlékét fogja megidézni a program, amelynek középpontjába természetesen újra a 2. zongoraverseny kerül majd, ezúttal a Cziffra Fesztivál alapítója, a Kossuth-díjas Balázs János szólójával. S akárcsak az 1956-os Bartók-fesztivál nevezetes záróestéjén, úgy most is Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát, Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.

Amikor a világhírű hegedűművészből és kvartettalapítóból lett karmester, Takács-Nagy Gábor vezényel, energiája belengi a színpadot és a nézőteret. Vallja, hogy mindenek felett inspirálni kell a zenészt, nem irányítani: „mert ők játszanak, nem én.” A dirigens nem először dolgozik a Zeneakadémia fiatal hallgatóival. 

Az est folyamán ünnepélyes keretek között kerül bemutatásra a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérméje, melyet a művész születésének 100. évfordulójának tiszteletére bocsátanak ki.

Jegyvásárlás

A Zeneakadémián 2021. október 22-én megrendezésre kerülő koncertre jegyek kapthatók itt.

Műsor

Liszt: 3. Magyar Rapszódia S. 244/3

Bartók: 2. zongoraverseny

(szünet)

Brahms: 2. szimfónia, op. 73

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.